Schab, pieczarki, por czosnek, ser – kilka chwil roboty i powstają pyszne roladki. Każdy się zajada

Schab kroimy w plastry o grubości 1,5 cm. Następnie mięs rozbijamy na kotlety, po obu stronach przyprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnie wlewamy olej, dodajemy również masło, wrzucamy posiekany czosnek.

Kiedy czosnek się zeszkli, dodajmy do niego pokrojonego w półplasterki pora. Wszystko smażymy ok. 10 min, następnie odstawiamy do ostygnięcia. Na grubych oczkach tarki trzemy żółty ser i dodajemy do wystudzonego pora. Na rozbite kotlety schabowe składamy farsz z patelni, zwijmy mięso w rulonik i spinamy za pomocą wykałaczki. Tak stworzone roladki smażymy na złoty kolor na patelni.

Przygotowanie sosu

W garnku roztapiamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone pieczarki, podsmażany przez chwilę, następnie dodajemy ½ l wody. Do wszystkiego dorzucamy kostkę sera topionego, dusimy pod przykryciem przez ok. 10 min, po tym czasie miksujemy wszystko, aby uzyskać jednolity, gęsty sos.

Usmażone roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy stworzonym sosem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 30 min w temperaturze 160 stopni.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!