Złote roladki z kurczaka z nietypowym nadzieniem. Tak dobrych jeszcze nie jedliście. Lepiej zapisz przepis

Filet z kurczaka jest zdecydowanie najbardziej wszechstronnym surowcem spożywczym. Istnieje nieograniczona liczba dań i pomysłów na jego przygotowanie.

Mięso z piersi kurczaka jest delikatne, nie zawiera dużo tłuszczu, szybko się marynuje i nie wymaga długiego czasu gotowania czy smażenia. Może być składnikiem sałatek, dań obiadowych lub przekąsek.

Dziś przedstawimy Ci interesujący przepis na roladki z kurczaka z warzywno – serowym nadzieniem i orzechami włoskimi. Bez wątpienia to danie stanie się jednym z ulubionych w Twoim domu.

Może też być doskonałym przysmakiem na świątecznym stole. Koniecznie wypróbuj naszą recepturę!

Składniki:

  • 500 gramów filetu z piersi kurczaka,
  • 1 marchew,
  • 1 cebula,
  • 100 gramów topionego serka w bloku o smaku śmietankowym,
  • 40 gramów orzechów włoskich,
  • 1 jajo,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • czarny pieprz, sól do smaku,
  • bułka tarta.

Przygotowanie:

Filet z kurczaka dokładnie umyć i pokroić na mniejsze części. Rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem. Cebulę obrać i posiekać. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju przez kilka minut. Dodać marchew i gotować aż do zmiękczenia.

Topiony serek pokroić w małe kostki i dodać na patelnię. Mieszać składniki aż do rozpuszczenia sera i uzyskania jednorodnej masy.

Zawartość patelni przełożyć do głębokiej misy. Dodać posiekane drobno orzechy włoskie i połączyć z resztą składników. Na rozbite kawałki filetu z kurczaka nakładać jedną łyżkę nadzienia i zawijać w ruloniki.

Jajko roztrzepać w misce. Zanurzać w nim roladki, a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na patelni na rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony aż do zrumienienia.

Usmażone roladki odsączać na ręczniku papierowym.  Podawać z domowym sosem czosnkowym, chrzanowym lub tatarskim.

error: Treść zabezpieczona !!