Rolka z kurczakiem w butelce – nie przegap przepisu, ponieważ w sklepie po prostu tego nie kupisz.

Kto nie lubi przekąsek na zimno, tym bardziej tych, które zawierają w sobie soczystego kurczaka? Jest on wręcz idealny na świąteczny stół, czy też na przyjazd rodzinny na obiad. Idealnie się prezentuje, a w dodatku jest tani i łatwy w wykonaniu.

Domowy salceson z pewnością jest czymś, co chciałbyś mieć w swoim domu i poczęstować rodzinę. Jest zdrowszy niż te sklepowe, a dziś zdradzę ci jak go zrobić!

Składniki:

  • 1,3 – 1,5 kg mięsa z kurczaka (filet lub podudzie)
  • 100g obranych orzechów włoskich
  • 30g żelatyny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i inne przyprawy do smaku

1. Na samym początku należy przygotować mięso z kurczaka. Kroimy je na średniej wielkości kawałki, a następnie umieszczamy na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem.

Nie należy dodawać tu oleju. Kurczaka dusimy na małym ogniu i pozwalamy mu puszczać własne soki pod przykrywką. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy go tak na około 35 do 40 minut.

2. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie trzymając się instrukcji podanych na opakowaniu.

3. Bulion, który powstał w trakcie duszenia, przelewamy do oddzielnej miski. Mięso zostawiamy do wystygnięcia, a następnie oddzielamy je od kości, jeśli są.

4. Żelatynę i bulion mieszamy razem. Wcześniej przygotowane orzechy smażymy na suchej patelni.

5. Dodajemy orzechy i zmielony czosnek wraz z dolą i przyprawami. Całość zalewamy bulionem wraz z żelatyną.

6. Bierzemy czystą plastikową butelkę i odcinamy od niej szyjkę. Napełniamy ją schłodzoną wcześniej mieszanką i wkładamy butelkę na kilka godzin do lodówki (do momentu, gdy zawartość stężeje). Po tym czasie wyjmujemy całość i przecinamy ostrożnie butelkę. Wykładamy z niej zawartość.

Przepis można modyfikować poprzez dodanie do niego smażonej cebuli, marchwi, kukurydzy lub groszku. Mięso można także zastąpić wołowiną lub wieprzowiną. W każdym przypadku wyjdzie coś pysznego. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!