Domowy salceson z pewnością jest czymś, co chciałbyś mieć w swoim domu i poczęstować rodzinę. Jest zdrowszy niż te sklepowe, a dziś zdradzę ci jak go zrobić!
1. Na samym początku należy przygotować mięso z kurczaka. Kroimy je na średniej wielkości kawałki, a następnie umieszczamy na żeliwnej patelni lub patelni z grubym dnem.
Nie należy dodawać tu oleju. Kurczaka dusimy na małym ogniu i pozwalamy mu puszczać własne soki pod przykrywką. Delikatnie solimy i pieprzymy do smaku. Zostawiamy go tak na około 35 do 40 minut.
2. W tym czasie rozpuszczamy żelatynę w ciepłej wodzie trzymając się instrukcji podanych na opakowaniu.
3. Bulion, który powstał w trakcie duszenia, przelewamy do oddzielnej miski. Mięso zostawiamy do wystygnięcia, a następnie oddzielamy je od kości, jeśli są.
4. Żelatynę i bulion mieszamy razem. Wcześniej przygotowane orzechy smażymy na suchej patelni.
5. Dodajemy orzechy i zmielony czosnek wraz z dolą i przyprawami. Całość zalewamy bulionem wraz z żelatyną.
6. Bierzemy czystą plastikową butelkę i odcinamy od niej szyjkę. Napełniamy ją schłodzoną wcześniej mieszanką i wkładamy butelkę na kilka godzin do lodówki (do momentu, gdy zawartość stężeje). Po tym czasie wyjmujemy całość i przecinamy ostrożnie butelkę. Wykładamy z niej zawartość.