Te rolki z nadzieniem zrobiły prawdziwą furorę w mojej kuchni – okazały się przepyszne. Zjadłam 20 na raz.

Te rolki z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym zrobiły prawdziwą furorę w mojej kuchni. Okazały się naprawdę pyszne. Najlepiej od razu zrobić podwójną porcję, gdyż znikają błyskawicznie.

Nie ma znaczenia czy lubisz jabłka. Te ciasteczka sprawią, że je pokochasz! A jeśli uwielbiasz jeść jabłka, to ten przepis na stałe zagości w Twojej książce kucharskiej.

Chrupiące i obłędnie smaczne rolki z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym to wprost idealny deser dla każdego łasucha. Sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Mają tylko jeden minus – szybko zostają zjedzone. 

Składniki potrzebne do wykonania ciasteczek:

  • 4 szt. jabłek
  • 1 jajko
  • 630 g mąki
  • 200 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 125 g masła
  • 125 ml kefiru
  • 125 ml oleju roślinnego
  • 75 g cukru pudru
  • 10 g cukru waniliowego
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy

Przygotowanie:

Najpierw wykonaj nadzienie. Jabłka zetrzyj na tarce. Przełóż je na patelnię i wymieszaj z cukrem, a następnie smaż na wolnym ogniu przez ok. 25 min., aż odparuje nadmiar wody.

Dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj masło, olej roślinny, jajko, kefir, skrobię kukurydzianą, kurkumę, cukier waniliowy oraz cukier puder. Stopniowo dodając mąki, zagniataj ciasto.

Ciasto podziel na ok. 40 części i uformuj z nich kulki (ok. 30 g każda). Następnie za pomocą wałka rozwałkuj ją na płasko, nałóż nadzienie i zwiń w rulon. Piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!