Nie ma znaczenia czy lubisz jabłka. Te ciasteczka sprawią, że je pokochasz! A jeśli uwielbiasz jeść jabłka, to ten przepis na stałe zagości w Twojej książce kucharskiej.
Chrupiące i obłędnie smaczne rolki z nadzieniem cynamonowo-jabłkowym to wprost idealny deser dla każdego łasucha. Sprawdzi się jako słodki dodatek do kawy lub herbaty. Mają tylko jeden minus – szybko zostają zjedzone.
Najpierw wykonaj nadzienie. Jabłka zetrzyj na tarce. Przełóż je na patelnię i wymieszaj z cukrem, a następnie smaż na wolnym ogniu przez ok. 25 min., aż odparuje nadmiar wody.
Dodaj cynamon, dokładnie wymieszaj i pozostaw do ostygnięcia. W dużej misce wymieszaj masło, olej roślinny, jajko, kefir, skrobię kukurydzianą, kurkumę, cukier waniliowy oraz cukier puder. Stopniowo dodając mąki, zagniataj ciasto.
Ciasto podziel na ok. 40 części i uformuj z nich kulki (ok. 30 g każda). Następnie za pomocą wałka rozwałkuj ją na płasko, nałóż nadzienie i zwiń w rulon. Piecz ok. 30 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C. Smacznego!