Jeżeli potrzebujesz świątecznego dania, które zachwyci zarówno Twoich gości, jak i domowników, to sałatka panna młoda jest idealnym wyborem. Przygotowana zgodnie z recepturą, będzie nawiązywać swoim wyglądem do białej sukni, stąd jej nietypowa nazwa.
Ma delikatny, bogaty smak i nie ma w niej intensywnych przypraw, które mogłyby kogoś odstraszyć. Sprawdź już teraz!
Skład sałatki:
Jak przygotować sałatkę?
Kurczaka pokrój na niewielkie kawałeczki. Jeżeli nie lubisz smaku wędzonego drobiu, możesz użyć ugotowanej piersi, sałatka będzie wtedy łagodniejsza.
Ziemniaki ugotuj na miękko i zetrzyj na grubej tarce. Jajka zetrzyj na drobnych oczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka. Zetrzeć należy także ser topiony, co nie jest łatwym zadaniem. Żeby je sobie ułatwić, można go umieścić na 15-20 minut w zamrażalniku. Dzięki temu zetrze się bardzo prosto.
Drobno posiekaj cebulę, świeżą lub marynowaną, w zależności od Twoich upodobań. Sałatka z cebulką marynowaną będzie miała lekko kwaśny posmak, a ze świeżą będzie bardziej wyrazista.
Układaj warstwy składników od dołu, zaczynając od kurczaka i następnie cebuli. Kolejno dodawaj ziemniaki, żółta, ser, a na samą górę białka jajek.
Wierzch sałatki pokryj dokładnie majonezem. Może to być jedynie cienka warstwa, która podkreśli lekko wygląd i smak całości, ale można też nałożyć go więcej.
Większość sałatek warstwowych jest najlepsza po „przegryzieniu” się składników, dlatego najlepiej podawać ją na drugi dzień od przygotowania. Smacznego!