Sałatka „Panna młoda” mile zaskakuje swoim smakiem i wyglądem. Unikalny przepis od mojej mamy.

Jeżeli potrzebujesz świątecznego dania, które zachwyci zarówno Twoich gości, jak i domowników, to sałatka panna młoda jest idealnym wyborem. Przygotowana zgodnie z recepturą, będzie nawiązywać swoim wyglądem do białej sukni, stąd jej nietypowa nazwa.

Ma delikatny, bogaty smak i nie ma w niej intensywnych przypraw, które mogłyby kogoś odstraszyć. Sprawdź już teraz!

Skład sałatki:

  • 30 dkg wędzonej piersi kurczaka
  • 4 jaja kurze
  • 2 spore ziemniaki
  • 2 topione serki śmietankowe, takie niewielkie kostki lub trójkąty
  • cebula biała świeża lub marynowana
  • majonez do smaku i dekoracji

Jak przygotować sałatkę?

Kurczaka pokrój na niewielkie kawałeczki. Jeżeli nie lubisz smaku wędzonego drobiu, możesz użyć ugotowanej piersi, sałatka będzie wtedy łagodniejsza.

Ziemniaki ugotuj na miękko i zetrzyj na grubej tarce. Jajka zetrzyj na drobnych oczkach, najlepiej oddzielnie żółtka i oddzielnie białka. Zetrzeć należy także ser topiony, co nie jest łatwym zadaniem. Żeby je sobie ułatwić, można go umieścić na 15-20 minut w zamrażalniku. Dzięki temu zetrze się bardzo prosto.

Drobno posiekaj cebulę, świeżą lub marynowaną, w zależności od Twoich upodobań. Sałatka z cebulką marynowaną będzie miała lekko kwaśny posmak, a ze świeżą będzie bardziej wyrazista.

Układaj warstwy składników od dołu, zaczynając od kurczaka i następnie cebuli. Kolejno dodawaj ziemniaki, żółta, ser, a na samą górę białka jajek.

Wierzch sałatki pokryj dokładnie majonezem. Może to być jedynie cienka warstwa, która podkreśli lekko wygląd i smak całości, ale można też nałożyć go więcej.

Większość sałatek warstwowych jest najlepsza po „przegryzieniu” się składników, dlatego najlepiej podawać ją na drugi dzień od przygotowania. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!