Sałatka „Pola Elizejskie” – na niedzielny stół. Efektowna i pyszna sałatka pięknie prezentuje się na stole

Sałatka „Pola Elizejskie” jest nie tylko wyjątkowa i pyszna, ale również pięknie i oryginalnie prezentuje się na stole, np. na świątecznym obiedzie.

Składniki:

  • 200 g tartego sera
  • 200 g szynki lub wędzonej kiełbasy
  • 3 jajka
  • świeży ogórek
  • świeży pomidor
  • majonez – według uznania
  • zioła – do smaku
  • sól i pieprz – do smaku
Składniki są układane warstwami, niektóre umieszcza się na wierzchu w postaci pasków przedzielonych majonezem.

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser zetrzeć na drobnej tarce, ogórka pokroić w paski. Pomidory również pokroić w paski – warto usunąć z nich nasiona i nadmiar soku, jeżeli nie są zbyt „mięsiste”.

Szynkę/kiełbasę także pokroić w paski. Składniki ułożyć warstwami, nie zapominając o zostawieniu niewielkiej ilości do dekoracji.

  • 1. warstwa: tarty ser
  • 2. warstwa: kiełbasa/szynka
  • 3. warstwa: starte jajka
  • 4. warstwa: paski pomidora
  • 5. warstwa: paski ogórka

Każdą warstwę pokryć majonezem według uznania. Na samej górze ułożyć paski sera, kiełbasy/szynki, ogórka i pomidora przedzielone „siatką” z majonezu. (Można ją wykonać, wyciskając sos ze szprycy cukierniczej.)

Przy krawędzi miski można ułożyć zioła. Sałatka gotowa! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!