Soczysta i obłędna w smaku warstwowa sałatka – zasmakuje absolutnie każdemu. Łatwy przepis.

Oto przepis na sałatkę uniwersalną, taką która absolutnie każdemu przypadnie do gustu. Sałatka złożona z wielu warstw na pewno będzie wyglądać bardzo smacznie, idealnie wpiszę się do codziennych dań, jak i tych na specjalne okazje tj. święta. Wykorzystano tu rewelacyjne połączenie sera, kurczaka i grzybów.

Składniki:

  • pieczarki – 300 g
  • cebula – 1 szt.
  • jaja – 3 szt.
  • wędzony kurczak – 500 g (0,5 kg)
  • pomidory – 2 szt.
  • twardy ser – 150 g
  • majonez – 150 g
  • olej słonecznikowy – 30 ml
  • szczypta soli i pieprzu

Receptura:

Jaja ugotować na twardo. Cebule obrać i pokroić drobno, następnie podsmażyć. Następnie pokroić i podsmażyć pieczarki, ważne by pieczarki i cebule smażyć osobno. Następnie połączyć je w pojemniku, przyprawić do smaku. Poczekać do przestygnięcia.

Na tarce o drobnych oczkach zetrzeć ser. Wcześniej ugotowane jaja skroić w drobną kostkę.
Kolejno należy przygotować mięso, należy je oddzielić od kości i pokroić w paski. Ostatni etap to ułożenie sałatki warstwami w naczyniu (misce).

Pierwszą warstwą powinien być kurczak, równomiernie rozłożonego posmarować majonezem i posypać startym serem. Później położyć połowę przygotowanych jaj i posmarować je majonezem, następnie grzyby z cebulą, i kolejną warstwę jaj. Na to ułożyć pomidory w plasterkach.

Przed podaniem sałatkę powinno się przetrzymać 30 minut w lodówce. Smacznego! 

error: Treść zabezpieczona !!