Odkąd mam ten przepis nigdy nie kupowałam sera topionego w sklepie.

Dziś na śniadanie doskonały ser topiony do chleba, który przygotujemy własnymi rękami.

Ser topiony z twarogu, co może być lepszego? Przygotowuje się go bardzo prosto, dość szybko i nigdy nie zalega w lodówce. Nawiasem mówiąc, możesz zjeść zarówno na śniadanie, jak i na kolację.

Uwielbiamy pikantne potrawy, dlatego nasz ser ma pieczarki i odrobinę czosnku. Z nami nauczysz się przyrządzać ten wspaniały ser do smarowania.

SER Z TWAROGU

SKŁADNIKI

  • 500 g domowego twarogu
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 250 g świeżych pieczarek
  • 1 łyżeczka sody
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 4-5 gałązek pietruszki

Jak zrobić topiony serek twarogowy

Najpierw wymieszaj twarożek, jajka, miękkie masło, sól i sodę i ubij blenderem zanurzeniowym na gładką masę. Pieczarki pokroić w drobną kostkę i smażyć na patelni na złoty kolor.

Pojemnik z twarogiem umieść na garnku z wrzącą wodą i stopniowo mieszaj przez 15 minut. Gdy w serze nie ma już grudek, dodaj do niego grzyby i zioła, ponownie dobrze wymieszaj.

Pozostaje wlać gorący ser do pojemników lub słoików. Znakomity ser jest gotowy, należy go ostudzić, a następnie spokojnie wstawić do lodówki, aż do całkowitego zestalenia.

Ser topiony z twarogu jest gotowy, życzymy miłego apetytu i czekamy na komentarze.

error: Treść zabezpieczona !!