Sernik Lwowski idealny na Wielkanoc. Każdy kawałek rozpływa się w ustach.

Przedstawiam Wam przepis na bardzo pyszny i lubiany przez wszystkich sernik. Bardzo prosty i szybki w wykonaniu.

Składa się z prostych i niedrogich składników. W rezultacie otrzymasz niesamowicie pyszny deser, z którego wszyscy domownicy i goście będą zachwyceni.

Składniki

  • 500 g twarogu z wiaderka
  • 3 jajka
  • 150 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 cytryna
  • 100 gr rodzynek

Na polewę

  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki kakao
  • posypki do dekoracji

Przygotowanie

Włóż twarożek do miski i dodaj jajka, cukier i cukier waniliowy. Zmiel wszystko na gładką, puszystą masę twarogową. Następnie dodaj skrobię i ponownie wszystko dobrze wymieszaj.

Teraz zetrzyj skórkę z cytryny. Rodzynki namocz we wrzącej wodzie przez 5 minut. Po tym czasie odcedź je i przenieś do masy serowej razem ze skórką z cytryny. Wszystko dobrze wymieszaj.

Przykryj naczynie do pieczenia pergaminem i umieść przygotowaną masę. Rozprowadź ją równomiernie. Włóż do piekarnika nagrzanego do 190 ° na 45 minut. Po upływie wymaganego czasu wyłącz piekarnik, ale nie otwieraj drzwiczek przez kolejne 10 minut.

Następnie wyjmij ciasto i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej. Zacznij przygotowywać polewę. Aby to zrobić, roztop masło w rondlu i dodaj cukier. Wszystko dobrze wymieszaj, aż będzie gładkie. Teraz dodaj śmietanę i zagotuj.

Po wymaganym czasie dodaj kakao i gotuj przez 3-4 minuty. Bardzo ważne jest, aby nie doprowadzić do wrzenia. Gdy sernik ostygnie, polej je czekoladą ze wszystkich stron. Udekoruj kolorową posypką i włóż do lodówki na 5-6 godzin. Smacznego!