Pyszny tradycyjny śledź w oleju z cebulką – u mnie znika szybko, proste w wykonaniu!

Danie które idealnie sprawdzi się nie tylko na stół wigilijny, ale również jako przystawka podczas spotkania z przyjaciółmi. Dodatkowo, jest niezwykle proste do wykonania. 

Będziesz potrzebować:

  • dwie cebule,
  • sześć lub siedem matiasów,
  • cztery łyżki octu dziesięcioprocentowego,
  • dwie łyżki oleju rzepakowego,
  • olej do zalania śledzia.

Przygotowanie:

Śledzie należy namoczyć przez okres dwóch godzin w wodzie. Po upływie czasu, wodę należy odlać, a śledzie zalać świeżą wodą, kolejno dodając cztery łyżki octu i dwie łyżki oleju.

Po dokładnym wymieszaniu, zostawiamy śledzie do namoczenia  przez dwie godziny – dzięki temu zabiegowi, śledzie nabierają charakterystycznego smaku, a ostry posmak octu będzie jedynie ledwo wyczuwalną nutą.

Po dwóch godzinach śledzie wyjmujemy z zalewy i kroimy na przystępne do zjedzenia kawałeczki. Kawałeczki ryby układamy w słoiku, na przemian przekładając pokrojoną w półplasterki cebulą.

Po wyłożeniu całego naczynia, całość należy zalać olejem i pozostawić w zamknięciu na minimum kolejne dwie godziny w lodówce. Choć jeśli mamy taką możliwość, dla lepszego smaku, najlepiej zostawić w lodówce na całą noc.

To wszystko! Prawda że niezwykle proste? Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!