To mięsko rozpływa się w ustach i smakuje obłędnie – Wskazówka od doświadczonej kucharki.

Pod względem kulinarnym Brazylia kojarzy się przede wszystkim z owocami i kolorowymi drinkami. Kraj ten słynie jednak także z doskonałej wołowiny.

W tym przepisie poznasz unikalny sposób przyrządzania, z którego korzystają setki osób w największym kraju Ameryki Południowej. Dzięki doborowi przypraw w marynacie oraz wykorzystaniu soli podczas pieczenia mięso jest soczyste i ma unikalny aromat.

Produkty:

  • 700 gram wołowiny
  • Pół kieliszka białego wina
  • Ćwierć kieliszka octu winnego
  • Oliwa z oliwek
  • Rozmaryn
  • Kilo soli
  • Pięć ziarenek pieprzu

Przygotowanie:

Zmieszaj ze sobą wino, ocet oraz oliwę. Na końcu do marynaty dodaj rozmaryn i pieprz. Mięso umyj a następnie osusz za pomocą papierowych ręczników. Włóż do marynaty na co najmniej 120 minut.

Umieść mięso w wysokiej formie do pieczenia. Zalej marynatą i całość przykryj pergaminem. Na papier wysyp kilo soli.

Formę włóż do piekarnika i nastaw go na 195 stopni. Rekomendowany czas pieczenia to pół godziny, Po zakończeniu pieczenia mięso zgodnie z tradycją podawaj pokrojone w cienkie plasterki.

error: Treść zabezpieczona !!