Soczyste roladki z kurczaka – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej
Soczyste roladki z kurczaka – idealny przepis na niedzielny obiad
Niedzielny obiad z rodziną, a może długo planowana domówka z przyjaciółmi. Tradycyjny schabowy, czy mielony są pyszne, ale czas abyś zaskoczyła innych czymś wyjątkowym.
Idealną opcją będzie przepis na soczyste i delikatne roladki z kurczaka. Mięciutkie mięso wypełnione dobrze dopasowanym warzywno-serowym nadzieniem.
Lista składników:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 50-70 dag sera żółtego, typu twardego
- 1 marchew
- mały pęczek pietruszki
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki majonezu
- sól i pieprz, wedle uznania
- olej roślinny (polecam rzepakowy)
Sposób przygotowania:
Mięso:
Pierś z kurczaka dokładnie umyj pod zimną wodą. Osusz mięso ręcznikiem papierowym.
Dzięki temu będzie łatwiej ubić kotlety, podczas smażenia olej nie będzie pryskał. Pokrój fileta w cienkie plastry, następnie delikatnie roztłucz oraz dopraw solą i pieprzem.
Kolej na farsz:
Umytą i obraną marchew oraz ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte składniki wymieszaj ze skrojonym pęczkiem zielonej pietruszki. Dołóż majonez, sól i pieprz do smaku, następnie dokładnie wymieszaj.
W kolejnym etapie każdy rozbity kotlet posmaruj przygotowanym farszem. Zrób to z wyczuciem, tak aby farsz nie wypływał z roladek. Zwiń roladki, a dla pewności zepnij je po bokach wykałaczkami.
Podsmaż je na patelni na złocisty kolor, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Kiedy wszystkie roladki wylądują w naczyniu podlej je bulionem lub wodą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż naczynie z roladkami i piecz je około 15-20 minut.