Soczyste roladki z kurczaka – ten przepis zagości w Twojej kuchni na dłużej

Soczyste roladki z kurczaka – idealny przepis na niedzielny obiad

Niedzielny obiad z rodziną, a może długo planowana domówka z przyjaciółmi. Tradycyjny schabowy, czy mielony są pyszne, ale czas abyś zaskoczyła innych czymś wyjątkowym.

Idealną opcją będzie przepis na soczyste i delikatne roladki z kurczaka. Mięciutkie mięso wypełnione dobrze dopasowanym warzywno-serowym nadzieniem.

Lista składników:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 50-70 dag sera żółtego, typu twardego
  • 1 marchew
  • mały pęczek pietruszki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • sól i pieprz, wedle uznania
  • olej roślinny (polecam rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Mięso:

Pierś z kurczaka dokładnie umyj pod zimną wodą. Osusz mięso ręcznikiem papierowym.

Dzięki temu będzie łatwiej ubić kotlety, podczas smażenia olej nie będzie pryskał. Pokrój fileta w cienkie plastry, następnie delikatnie roztłucz oraz dopraw solą i pieprzem.

Kolej na farsz:

Umytą i obraną marchew oraz ser żółty zetrzyj na tarce o małych oczkach. Starte składniki wymieszaj ze skrojonym pęczkiem zielonej pietruszki. Dołóż majonez, sól i pieprz do smaku, następnie dokładnie wymieszaj.

W kolejnym etapie każdy rozbity kotlet posmaruj przygotowanym farszem. Zrób to z wyczuciem, tak aby farsz nie wypływał z roladek. Zwiń roladki, a dla pewności zepnij je po bokach wykałaczkami.

Podsmaż je na patelni na złocisty kolor, a następnie umieść w naczyniu żaroodpornym. Kiedy wszystkie roladki wylądują w naczyniu podlej je bulionem lub wodą. Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni, włóż naczynie z roladkami i piecz je około 15-20 minut.

Tak przygotowane roladki możesz podawać na różne sposoby. Z ziemniakami, makaronem, ryżem, czy też w towarzystwie ulubionej sałatki. Równie smaczne są na zimno.

Koniecznie wypróbuj przepis i przekaż dalej. Sprawdzony, pyszny, i na każdą okazję!

error: Treść zabezpieczona !!