Steki z mięsa mielonego pieczone w piekarniku są niezwykle aromatyczne i zdrowsze niż smażone w głębokim tłuszczu! Będą idealnym daniem obiadowym.
Przygotujmy je zatem razem! Poniżej przepis i wykonanie.
Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Studzimy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do dużej miski. Następnie dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprz. Dokładnie mieszamy.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy naszą posiekaną cebulę.
Jaja gotujemy i obieramy ze skorupek. Siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy trochę majonezu i mieszamy.
Ser ścieramy tarce o drobnych oczkach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Smarujemy odrobiną masła.
Mięso mielony formujemy na kształt płaskich, okrągłych steków. Ich grubość powinna wynosić ok. 1 cm. Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając, aby zachować między nimi wolną przestrzeń.
Tak przygotowane steki posypujemy na koniec serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.