Mielone steki z piekarnika. Moja teściowa zdradziła przepis. Chwilka roboty i cała rodzinka zachwyca się smakiem

Jeśli znudziły Ci się tradycyjne kotlety mielone i klopsiki, ten przepis będzie dla Ciebie idealnym rozwiązaniem!

Steki z mięsa mielonego pieczone w piekarniku są niezwykle aromatyczne i zdrowsze niż smażone w głębokim tłuszczu! Będą idealnym daniem obiadowym.

Przygotujmy je zatem razem! Poniżej przepis i wykonanie.

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego,
  • 200 gramów cebuli,
  • 300 gramów ziemniaków,
  • 50 gramów majonezu,
  • 4 jaja,
  • 150 gramów sera (gouda, emmentaler),
  • sól, pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Ziemniaki gotujemy na pół twardo. Studzimy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Przekładamy do dużej miski.  Następnie dodajemy łyżkę majonezu, szczyptę soli i pieprz. Dokładnie mieszamy.

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy naszą posiekaną cebulę.

Jaja gotujemy i obieramy ze skorupek. Siekamy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy trochę majonezu i mieszamy.

Ser ścieramy tarce o drobnych oczkach. Blachę do pieczenia wykładamy pergaminem. Smarujemy odrobiną masła.

Mięso mielony formujemy na kształt płaskich, okrągłych steków. Ich grubość powinna wynosić ok. 1 cm. Układamy na blasze do pieczenia, pamiętając, aby zachować między nimi wolną przestrzeń.

Na wierzchu steków układamy kolejno usmażoną cebulkę i jaja z majonezem. Dodajemy starte ziemniaki.

Tak przygotowane steki posypujemy na koniec serem. Pieczemy w piekarniku przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Po wystawieniu z piekarnika nasze danie jest gotowe! Możesz je podawać z ziemniakami lub świeżymi surówkami. Gwarantujemy, że smakiem tej potrawy zachwycą się wszyscy Twoi znajomi! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!