Smaczna, suszona wieprzowina – bez chemii, konserwantów i barwników. Domowy prosty przepis

Obecnie spora część kiełbas w sklepach nie jest wysokiej jakości. Zawiera różnego rodzaju konserwanty, barwniki oraz inne dodatki.

Dlatego też na szczęście istnieje doskonała alternatywa. Poniżej znajduje się przepis na doskonałą suszoną wieprzowinę. Najważniejszą jej zaletą jest długi okres trwałości oraz brak szkodliwych dodatków.

Co będziemy potrzebować?

  • 2 kilogramy wieprzowiny
  • pół kilograma soli
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 4 gramy rozmarynu
  • 4 gramy tymianku
  • 5 liści laurowych
  • 2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Pierwszym krokiem do przygotowania doskonałej suszonej wieprzowiny jest opłukanie i wysuszenie wieprzowiny za pomocą suszonych ręczników. Później należy wyciąć nadmiar tłuszczu.

Kolejnym krokiem jest dokładne natarcie mięsa za pomocą mieszanki liści laurowych, kolendry, tymianku, rozmarynu i pieprzu. Po natarciu mięsa trzeba je włożyć do pojemnika i bardzo dokładnie przykryć solą ze wszystkich stron.

Mięso powinno w lodówce stać przez 2 dni, podczas tego leżakowania należy mięso co jakiś czas obracać. Po 2 dniach mięso należy opłukać pod wodą i dokładnie wytrzeć za pomocą papierowych ręczników.

Wówczas mięso trzeba ponownie natrzeć mieszanką przypraw, tym razem bez soli. Po natarciu przyprawami mięso trzeba owinąć w suchą gazę i umieścić w lodówce na kolejne 2 tygodnie.

Po tym czasie suszona wołowina jest gotowa do jedzenia, trzeba tylko pamiętać, że w ciągu tych 2 tygodni należy mięso regularnie odwracać.

error: Treść zabezpieczona !!