Dlatego też na szczęście istnieje doskonała alternatywa. Poniżej znajduje się przepis na doskonałą suszoną wieprzowinę. Najważniejszą jej zaletą jest długi okres trwałości oraz brak szkodliwych dodatków.
Pierwszym krokiem do przygotowania doskonałej suszonej wieprzowiny jest opłukanie i wysuszenie wieprzowiny za pomocą suszonych ręczników. Później należy wyciąć nadmiar tłuszczu.
Kolejnym krokiem jest dokładne natarcie mięsa za pomocą mieszanki liści laurowych, kolendry, tymianku, rozmarynu i pieprzu. Po natarciu mięsa trzeba je włożyć do pojemnika i bardzo dokładnie przykryć solą ze wszystkich stron.
Mięso powinno w lodówce stać przez 2 dni, podczas tego leżakowania należy mięso co jakiś czas obracać. Po 2 dniach mięso należy opłukać pod wodą i dokładnie wytrzeć za pomocą papierowych ręczników.
Wówczas mięso trzeba ponownie natrzeć mieszanką przypraw, tym razem bez soli. Po natarciu przyprawami mięso trzeba owinąć w suchą gazę i umieścić w lodówce na kolejne 2 tygodnie.