Szarlotka z kefirem – Babciny przepis zawsze najlepszy. Moi goście oszaleli z zachwytu, po jej spróbowaniu

Szarlotka to jedno z najczęściej robionych ciast w każdym polskim domu. Ten przepis na pewno zadowoli każdego, kto w krótkim czasie chciałby zrobić jabłecznik, a w dodatku z innych produktów niż standardowo.

Nie znajdziemy tu bowiem mąki, ale potrzebna nam będzie kasza manna i kefir. Szarlotka z kefirem zachwyci nie tylko Ciebie ale również innych smakoszy ciasta.

Składniki na szarlotkę z kefirem:

  • 3 średniej wielkości jabłka,
  • 1 szklanka kefiru,
  • 20 dag kaszy manny,
  • 15 dag cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 2 dag kakao,
  • 5 dag masła.

Sposób wykonania szarlotki z kefirem:

Do miski wsypujemy kaszę manną, cukier, sodę i kakao. Wszystko razem mieszamy.

Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy kefir. Ubijamy razem i dodajemy do tego wcześniej przygotowaną mieszaninę.

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy na około 20 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na małe plasterki.

W garnuszku roztapiamy masło i wkładamy do niego przygotowane jabłka. Podgrzewamy je około 10 minut, ciągle mieszając.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blachę do pieczenia przykrywamy papierem, smarujemy masłem i układamy na niej jabłka. Następnie wylewamy na nie ciasto.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut. Gotowe.

error: Treść zabezpieczona !!