Szarlotka z pianką budyniową – przepis od mojej cioci. Pyszne i oryginalne ciasto.

Długo zajęło mi namawianie mojej cioci, żeby zdradziła mi ten przepis, ale oto jest! Oto niezawodny przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę.

Do ciasta potrzebujemy:

  • 4 żółtka jajek
  • 200g chłodnego masła
  • 300g mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
  • 40g cukry pudru

Do pianki budyniowej przygotuj:

  • 160g cukru
  • 4 białka
  • 100ml oleju
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 2 opakowania budyniu (śmietankowego lub waniliowego)

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,1kg jabłek
  • sok z jednej małej cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie:

Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z resztą składników i dokładnie zagniatamy. Następnie dzielimy je na dwie części, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.

Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Potem odlewamy sok, by masa nie była zbyt wodnista. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią jabłka razem z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Potem posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy i czekamy aż masa ostygnie

Teraz czas na przygotowanie blachy. Najlepsza będzie kwadratowa, o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, na który na dużych oczkach ścieramy jedną część wcześniej schłodzonego ciasta.

Tak przygotowany spód oprószamy bułką tartą i podpiekamy w piekarniku ustawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza (przez ok. 10 minut) i zostawiamy do delikatnego wystudzenia.

Ubijamy białka na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Powoli wsypujemy budyń, a gdy składniki się połączą wlewamy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Na podpieczony i przestudzony spód wykładamy równomiernie rozkładamy przygotowane jabłka, a na nie piankę budyniową, tak by przykryła masę. Na sam koniec trzemy pozostałe ciasto by powstała pyszna kruszonka.

Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza i pieczemy od 30 do 40 minut. Kiedy wierz ładnie się zarumieni będzie to oznaczać, że ciasto jest gotowe.

Odstawiamy blaszkę do wystudzenia. Na koniec możemy posypać ciasto cukrem pudrem lub polać lukrem domowej roboty. Dobrym pomysłem będzie też podanie wciąż lekko ciepłej szarlotki z gałką lodów własnego wyboru i listkiem mięty.

error: Treść zabezpieczona !!