Szarlotka z pianką budyniową – przepis od mojej cioci. Pyszne i oryginalne ciasto.
Długo zajęło mi namawianie mojej cioci, żeby zdradziła mi ten przepis, ale oto jest! Oto niezawodny przepis na pyszną i oryginalną szarlotkę.
Do ciasta potrzebujemy:
- 4 żółtka jajek
- 200g chłodnego masła
- 300g mąki pszennej tortowej
- 1 łyżeczkę proszku do pieczenia
- 40g cukry pudru
Do pianki budyniowej przygotuj:
- 160g cukru
- 4 białka
- 100ml oleju
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 2 opakowania budyniu (śmietankowego lub waniliowego)
Składniki na masę jabłkową:
- 1,1kg jabłek
- sok z jednej małej cytryny
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
Przygotowanie:
Masło kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z resztą składników i dokładnie zagniatamy. Następnie dzielimy je na dwie części, które zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godzinę.
Jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach tarki. Potem odlewamy sok, by masa nie była zbyt wodnista. Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy na nią jabłka razem z cukrem, sokiem z cytryny i cynamonem. Smażymy na średnim ogniu ok. 8 minut. Potem posypujemy mąką ziemniaczaną, mieszamy i czekamy aż masa ostygnie
Teraz czas na przygotowanie blachy. Najlepsza będzie kwadratowa, o wymiarach 23,5 cm x 23,5 cm. Wykładamy ją papierem do pieczenia, na który na dużych oczkach ścieramy jedną część wcześniej schłodzonego ciasta.
Tak przygotowany spód oprószamy bułką tartą i podpiekamy w piekarniku ustawionym na temperaturę 180 stopni Celsjusza (przez ok. 10 minut) i zostawiamy do delikatnego wystudzenia.
Ubijamy białka na sztywną pianę. Miksując na małych obrotach stopniowo dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy. Powoli wsypujemy budyń, a gdy składniki się połączą wlewamy olej. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Na podpieczony i przestudzony spód wykładamy równomiernie rozkładamy przygotowane jabłka, a na nie piankę budyniową, tak by przykryła masę. Na sam koniec trzemy pozostałe ciasto by powstała pyszna kruszonka.
Wstawiamy do wcześniej nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni Celsjusza i pieczemy od 30 do 40 minut. Kiedy wierz ładnie się zarumieni będzie to oznaczać, że ciasto jest gotowe.