Jeśli chcesz zaskoczyć siebie, bliskich, a także dzieci to też przepis jest właśnie dla Ciebie i Twojej rodziny! Najważniejszym składnikiem jest sok o dowolnym smaku, który sprawi, że nikt nie oprze się mojej propozycji.
Turecki deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a w dodatku nie zajmuje dużej ilości czasu. Każdy sobie z nim poradzi.
Wyciśnij sok z dowolnego owocu np. mandarynek. Usuń miąższ oraz pestki.
Do garnka wlej wyciśnięty sok, dodaj cukier, skrobię, a następnie dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając postaw garnek na ogniu i poczekaj aż składniki zaczną się gotować.
Zmniejsz ogień i mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej dżem. Po osiągnięciu konsystencji zdejmij mieszankę z ognia i dodaj do niej łyżkę masła. Ubij wszystko dokładnie trzepaczką.
Przygotuj najlepiej szklane pojemniki, które wysmaruj dokładnie masłem, a następnie wlej do nich przygotowaną masę.
Pojemniki włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin, aby dokładnie się schłodziły. Po wystudzeniu wyłóż deser delikatnie z foremek i obtocz je w wiórkach kokosowych.