Ten turecki deser to prawdziwe dzieło sztuki i uczta dla podniebienia. Tylko z 4 składników

Deser, który jest możliwy do przygotowania tylko z 4 składników? Turecki deser to prawdziwe dzieło sztuki i uczta dla podniebienia.

Jeśli chcesz zaskoczyć siebie, bliskich, a także dzieci to też przepis jest właśnie dla Ciebie i Twojej rodziny! Najważniejszym składnikiem jest sok o dowolnym smaku, który sprawi, że nikt nie oprze się mojej propozycji.

SKŁADNIKI

  • 400 ml soku np. z mandarynki
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka masła
  • do dekoracji -wiórki kokosowe

PRZYGOTOWANIE

Turecki deser jest bardzo łatwy w przygotowaniu, a w dodatku nie zajmuje dużej ilości czasu. Każdy sobie z nim poradzi.

Wyciśnij sok z dowolnego owocu np. mandarynek. Usuń miąższ oraz pestki.

Do garnka wlej wyciśnięty sok, dodaj cukier, skrobię, a następnie dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Ciągle mieszając postaw garnek na ogniu i poczekaj aż składniki zaczną się gotować.

Zmniejsz ogień i mieszaj do uzyskania konsystencji przypominającej dżem. Po osiągnięciu konsystencji zdejmij mieszankę z ognia i dodaj do niej łyżkę masła. Ubij wszystko dokładnie trzepaczką.

Przygotuj najlepiej szklane pojemniki, które wysmaruj dokładnie masłem, a następnie wlej do nich przygotowaną masę.

Pojemniki włóż do lodówki, najlepiej na całą noc, a przynajmniej na kilka godzin, aby dokładnie się schłodziły. Po wystudzeniu wyłóż deser delikatnie z foremek i obtocz je w wiórkach kokosowych.

Turecki deser to bardzo zdrowy posiłek, który zachwyci w smaku każdego.

error: Treść zabezpieczona !!