1 jajko, twaróg, banany: Nigdy niesądziłam, że będę gotowała ciasto przez 3 dni z rzędu

Jak każdy sernik – tak i ten, najlepiej smakuje schłodzony! Proste składniki powodują, że sernik bananowy jest niskokaloryczny i można go jeść bez obaw o dodatkowe kilogramy. Fenomen tego ciasta to jego elastyczny przepis – jeśli tylko masz ochotę, możesz dodać do niego swoje ulubione bakalie.

Składniki:

  • 0,5 kg twarogu (może być półtłusty),
  • 5-6 dużych bananów,
  • 2 łyżki mąki tortowej,
  • 1 jajko,
  • wanilia (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Twaróg zmielić w maszynce lub przetrzeć przez sito, aby pozbyć się szorstkiej konsystencji i uzyskać gładką masę. Banany rozdrobnić – można użyć blendera lub po prostu widelca.

Do przemielonego twarogu dodać jedno całe jajko, łyżkę mąki oraz wanilię wedle uznania. Wymieszać do momentu uzyskania gładkiego ciasta.

Dorzucić banany oraz ulubione dodatki, np. rodzynki lub orzechy. Wysmarować formę masłem i posypać ją mąką, aby ciasto nie przywarło do formy.

Piec sernik pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Dla fanów słodkości polecamy polać sernik karmelem lub lukrem. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!