Przepyszne szybkie zrazy z mięsa mielonego – ten przepis zagościł w mojej kuchni już dawno temu

Jeśli uwielbiasz zrazy zawijane, ale ich przygotowanie wydaje ci się zdecydowanie zbyt czasochłonne i skomplikowane, to tym, czego potrzebujesz, może być  przepis na zrazy z mięsa mielonego.

Takie zrazy przygotujesz w krótkim czasie, a jeśli wykorzystasz do nich mieloną wołowinę, to uzyskasz znany, klasyczny smak. Do ich przyrządzenia potrzebujesz:

  • 50 dkg mięsa mielonego (mieszanego lub wołowego)
  • 15 dkg wędzonego boczku (może być surowy albo parzony)
  • 1 całe jajko
  • 1 cebulę
  • 2 ogórki kiszone pokrojone w słupki

oraz dodatkowo:

  • kilka łyżek bułki tartej
  • olej do smażenia
  • opakowanie ciemnego sosu pieczeniowego Winiary
  • kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, sól, pieprz, słodką paprykę do smaku.

Sposób przygotowania:

W misce wyrabiamy mięso mielone z jajkiem oraz połową cebuli, posiekanej w bardzo drobną kostkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem, a jeśli się za bardzo klei, dosypujemy odrobinę bułki tartej i ponownie wyrabiamy.

Z mięsa formujemy płaskie kotlety. Na każdym z nich układamy słupki ogórka oraz pokrojoną w piórka cebulę. Oprószamy solą i pieprzem i zwijamy delikatnie tak, jak klasyczne zrazy.

Następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia mięsa. Obsmażone wstępnie zrazy wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, a następnie gotujemy pod przykryciem przez około 30m minut.

Pod koniec gotowania wlewamy rozrobiony w zimnej wodzie sos Winiary. Próbujemy, jeśli potrzeba, doprawiamy pieprzem lub papryką. Jeśli sos wydaje się zbyt rzadki, można go zredukować bądź zagęścić mąką.

Takie zrazy podane z ziemniakami, kopytkami bądź kluskami śląskimi oraz buraczkami smakują naprawdę wyśmienicie!

error: Treść zabezpieczona !!