Szybkie placuszki z twarogu. Kilka minut i gotowe. Zakochałam się w ich smaku

Placuszki twarogowe przygotujesz w kilka minut, a ich smak zapamiętasz na bardzo długo. Świetnie nadają się na śniadanie, gdyż są zdrowe i pożywne. Z dodatkiem odrobiny dżemu truskawkowego lub kwaśniej śmietany dodatkowo zyskają na plus. Do ich przygotowania potrzebne są:

  • mąka pszenna 9 łyżek
  • jajko 2 sztuki
  • kefir 200 ml
  • twaróg 200 gr
  • cukier 80 gr
  • soda 0,5 łyżeczki
  • olej słonecznikowy 30 ml

Weź jajka i cukier, a następnie dokładnie je razem wymieszaj. Do tego wlej kefir i sodę po czym połącz wszystkie składniki. W następnej kolejności odstaw mieszaninę i po 5-7 minut wymieszaj ją ponownie, aby jej konsystencja była jednorodna.

Na rozgrzana patelnie z olejem, nakładaj powoli łyżką placuszki i smaż z obu stron, aż się zarumienią. Kiedy będą już gotowe przełóż je na papierową serwetkę, aby mogła wchłonąć nadmiar tłuszczu. Smacznego!

 

error: Treść zabezpieczona !!