Smaczne i łatwe do przygotowania tarte ciasto – z przepisu mojej synowej. Idealny deser na każdą okazję.

Delikatna konsystencja twarogu, lekkie płatki z tartego ciasta i tylko pół godziny na przygotowanie –  to idealnie pyszne ciasto!  Tego smaku nie można zapomnieć

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • 5 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 180 g twarożku,
  • 100 cukru,
  • 1 szt. jajka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Przygotowanie:

Mąkę należy połączyć z jajkiem. Do tego należy dodać 50 g cukru, 1 łyżkę śmietany, miękkie masło oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy w jednej misce i zagniatamy z tego ciasto. Potem formujemy z tego kulkę, którą należy owinąć w folię spożywczą. Całość władamy do lodówki na piętnaście minut.

W czasie, kiedy ciasto leżakuje w lodówce, wykonujemy nadzienie. Cały twaróg razem z 4 łyżkami kwaśnej śmietany i 50 g cukru łączymy ze sobą. Powstała masę należy koniecznie ubić blenderem, aby powstała z niej gładka, jednolita masa.

Szykujemy naczynie do pieczenia i wyjmujemy ciasto z lodówki, które dzielimy na dwa kawałki. Jedną część ciasta należy zetrzeć na tarce bezpośrednio do formy do pieczenia i rozkładamy je równomiernie. Na to nakładamy masę twarogową, całość wyrównując łyżką.

Masa musi całkowicie przykryć pierwszą warstwę ciasta. Drugą część ciasta także ścieramy na tarce, ale do osobnej miski. Potem staramy się równomiernie starte ciasto rozłożyć na wierzchu masy twarogowej. Formę z ciastem wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 – 35 minut.

error: Treść zabezpieczona !!