Tarty sernik – zrobisz go w 30 min. Robi furorę wśród znajomych. Jedna blacha to za mało

Tarty sernik, to doskonały pomysł na pyszny i szybki deser do kawy. Delikatna serowa konsystencja i pyszny kruche, tarte ciasto. W takim połączeniu nie sposób się nie zakochać.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
  • 10 łyżek śmietany 18%
  • 140 g masła
  • 2 średniej wielkości jajka
  • 400 g sera na sernik z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Najpierw przygotowujemy ciasto. Do miski wsypujemy mąkę, 50 g cukru, dodajemy jedno jajko, miękkie masło, łyżkę śmietany i proszek do pieczenia.

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy kulę. Zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy na 15 minut do lodówki w celu schłodzenia. W między czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg miksujemy z 4 łyżkami śmietany i 50 g cukru.

Wyciągamy schłodzone ciasto. Dzielimy je na dwie części. Część pierwszą ścieramy na tarce na grubych oczkach bezpośrednio do blaszki, tworząc spód.

Na spód ze startego ciasta wykładamy masę serową, wyrównujemy ją łyżką. Następnie ścieramy na wierzch resztę ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).

Sernik pieczemy około 30-35 minut do ładnego zarumienienia wierzchu. Przed podaniem wierzch sernika można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

error: Treść zabezpieczona !!