Tak dobrego i zarazem szybkiego ciasta jeszcze nie jadłaś: Ciasto kruche z twarogiem i wiśniami.

Niewątpliwie wiele osób lubi desery z twarogu. Szczególnie ta uniwersalna miłość dotyczy sernika. Co więcej, danie to uważane jest za jedno z najczęściej zamawianych w restauracjach na całym świecie.

Niemniej jednak wcale nie trzeba chodzić do restauracji, aby posmakować jej delikatnego smaku. Bo takie ciasto z twarogiem i wiśniami z kruchym spodem można dość łatwo przygotować w domu.

Jak przygotować ciasto z twarogiem i wiśniami z kruchego ciasta w domu

Oczywiście sam klasyczny sernik jest niesamowicie pyszny. Ale w połączeniu z nadzieniem wiśniowym otrzymasz jeszcze bardziej oryginalny deser o słodko-kwaśnym posmaku. Ogólnie rzecz biorąc, spróbuj upiec ciasto z twarogiem i wiśniami.

Składniki

Spód:

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Warstwa serowa:

  • 500 g twarogu (zawartość tłuszczu 5-9%)
  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 60 g kwaśnej śmietany
  • 1 szczypta wanilii

Warstwa wiśniowa:

  • 400 g świeżych wiśni
  • 50 ml koniaku
  • 70 g cukru
  • 8 g żelatyny
  • 60 ml wody (do żelatyny)

Przygotowanie

Najpierw przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przez sito do dużej miski. Po drugie, dodaj tam masło z lodówki. Wymieszaj te trzy składniki, aż uformują się okruchy. Ogólnie można to zrobić zarówno widelcem, jak i tylko palcami.

Oddzielnie w głębokiej misce ubij jajka z cukrem i solą. W rezultacie uzyskana mieszanina powinna mieć jednorodną konsystencję, cukier całkowicie się rozpuści. Ubite jajka wsypać do miski z mąką i zagnieść ciasto. Oczywiście staraj się nie dodawać tam więcej mąki, żeby nie było ciężko. Innymi słowy, spód ciasta powinien być miękki. Po przygotowaniu ciasta można je ułożyć w formie.

Dla takiej ilości składników idealna jest średnica formy 18–20 cm. Rozłóż ciasto wzdłuż dna i zrób małe boki wokół krawędzi formy. Następnie wyrównaj powierzchnię szpachelką. Włóż formę z ciastem do lodówki na 30 minut, aby trochę zamarzło.

W międzyczasie zacznij przygotowywać nadzienie twarogowe. W głębokiej misce wymieszaj wszystkie składniki na nadzienie blenderem. Co więcej, masa musi zostać ubita do takiej konsystencji, aby nie było w niej grudek.

Następnie wyjmij formę z ciastem z lodówki i włóż tam nadzienie twarogowe. Pieczemy ciasto z twarogiem przez 30-35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia w formie w temperaturze pokojowej.

W międzyczasie, gdy ciasto stygnie, zadbaj o warstwę wiśni. Przede wszystkim namocz żelatynę w wodzie na 10 minut. W międzyczasie opłucz wiśnie i usuń z nich pestki. Następnie postaw rondel na wolnym ogniu, wlej do niego wiśnie i cukier. Mieszając nadzienie doprowadź do wrzenia.

Następnie wlej koniak do rondla i ponownie wymieszaj. Ogólnie rzecz biorąc, gdy cukier całkowicie się rozpuści, wiśnie można wyjąć z pieca. Schłodź je w temperaturze pokojowej. Podczas gdy nadzienie wiśniowe stygnie, rozpuść żelatynę na małym ogniu. Dodaj do wiśni i wymieszaj.

Wylej gotowe nadzienie wiśniowe na warstwę twarogu ciasta w formie. Następnie ciasto z twarogiem i wiśniami wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Gdy wierzchnia warstwa jest już całkowicie stwardniała, możesz podać deser na stół.

Niewątpliwie najdelikatniejszy placek z twarogiem i wiśniami z kruchego ciasta nie pozostawi nikogo obojętnym. Co więcej, niezależnie od tego, czy gotujesz dla gości, czy członków rodziny, z pewnością docenią Twoje umiejętności kulinarne. Podsumowując, ten wspaniały deser jest wart zachodu.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!