Tak pysznych udek z kurczaka jeszcze nigdy nie jadłam. Gdy wczoraj zrobiłam wszystko zjedli, a miało być na 2 dni. Marynata to mistrzostwo

Przedstawiam przepis na rozpływające się w ustach udka z kurczaka w maślance. Brzmi bajecznie, prawda? Tak też smakuje!

Do przygotowania tej przepysznej potrawy będziesz potrzebować:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 – 2 szklanki maślanki
  • świeży czosnek (ewentualnie suszony)
  • pieprz biały mielony
  • papryka słodka
  • sól
  • pieprz mielony pikantny

Przygotowanie:

Udka z kurczaka umyj i osusz. Maślankę połącz z solą, czosnkiem i przyprawami, dokładnie wymieszaj. W tak  powstałej marynacie obtocz udka. Ciekawym sposobem jest umieszczenie mięsa z marynatą w zamykanym worku i potrząsanie tak, aby wszystko dobrze się połączyło.  Całość odstaw na noc do lodówki.

Kolejnego dnia umieść mięso w temperaturze pokojowej na około pół godziny. Po upływie tego czasu wymieszaj je z olejem.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Potrawę piecz 40-60 minut. Podczas procesu pieczenia należy kilkakrotnie polać udka marynatą.

Jeśli zajdzie taka potrzeba możesz podczas pieczenia usunąć nadmiar wody. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!