Tymi udkami z kurczaka zachwycają się wszyscy goście. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają w mgnieniu oka.

Kurczak z warzywami można słusznie uznać za danie dietetyczne. A jeśli upieczesz go w rękawie, będzie jeszcze smaczniejszy i mniej kaloryczny. Dziś proponuje Ci przepis na genialnie pyszne i proste danie, czyli udka z kurczaka z kapustą.

To danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację. Twoja rodzina czy goście będą zachwyceni!

Składniki

  • Biała kapusta – 1 kg
  • Udko z kurczaka – 4 sztuki
  • Marchewki – 1 sztuka
  • Cebula – 1-2 sztuki
  • Czosnek – 1-2 ząbki
  • Sos adżika (opcjonalnie) – 1 łyżeczka
  • Olej słonecznikowy – 2 łyżki
  • Masło – 30 g
  • Sól – do smaku

Przygotowanie:

Wymieszaj sos adżika ( zamiennie możesz użyć np. pasty paprykowej bądź pomidorowej), z 1 łyżką oleju słonecznikowego i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

Udka umyj, usuń nadmiar tłuszczu i podziel je na dwie części. Natrzyj mięso przygotowanym sosem i włóż do lodówki na 30-40 minut.

szynka marynowana

Pokrój cebulę na pół pierścienie, posiekaj kapustę i zetrzyj marchewkę na grubej tarce. Posól warzywa i wymieszaj rękami. Dodaj olej słonecznikowy.

kapusta z marchewką

Warzywa rozłóż w rękawie, włóż kurczaka na wierzchu i dodaj masło.

kurczak w rękawie

Piecz w temperaturze 200 stopni przez 45 minut. Następnie delikatnie przetnij rękaw i włóż danie znów do piekarnika i piecz do momentu aż powstanie złota skórka.

kapusta w piekarniku

Kapusta gotowana w rękawie różni się od zwykłej duszonej kapusty. Ma łagodniejszy smak, jest bardziej soczysta  i pyszna. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!