Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych nowym, pysznym daniem – trafiłeś idealnie! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na udko z kurczaka z kapustą, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.
Sos adżika lub wybraną przez siebie pastę wymieszaj z łyżką oleju słonecznikowego oraz czosnkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę, a całość dokładnie wymieszaj.
Dokładnie umyj udka z kurczaka, a w razie konieczności, odkrój nadmiar tłuszczu. Udka natrzyj przygotowanym sosem, włóż je do głębokiego naczynia, a całość umieść w lodówce na 30-40 minut.
Do osobnej miski wrzuć pokrojoną w półpierścienie cebulę, posiekaną kapustę oraz startą na tarce marchewkę. Całość dopraw szczyptą soli i łyżką oleju słonecznikowego, a następnie dokładnie wymieszaj.
Całość włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 45 minutach przetnij rękaw i piecz dalej, do momentu pojawienia się na udkach złotej skórki.