Udka z kurczaka w kapuście – każdy prosi o dokładkę. Gdy tylko wystawię ją na stół znikają kilka chwil

Kurczak to jeden z rodzajów mięsa, który najczęściej gości na stołach Polaków. Jest on na tyle uniwersalny, że doskonale pasuje nie tylko do ziemniaków czy ryżu, ale także do wielu dodatków warzywnych.

Jeśli chcesz zaskoczyć rodzinę i znajomych nowym, pysznym daniem – trafiłeś idealnie! Poniżej przedstawiamy prosty przepis na udko z kurczaka z kapustą, które z pewnością zachwyci wszystkich smakoszy.

Składniki, których będziesz potrzebować do przygotowania dania:

  • 1 kg białej kapusty
  • 4 udka z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 1-2 cebule
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu adżika/pasty paprykowej/pasty pomidorowej (według uznania)
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 30 g masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania: 

Sos adżika lub wybraną przez siebie pastę wymieszaj z łyżką oleju słonecznikowego oraz czosnkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę, a całość dokładnie wymieszaj.

Dokładnie umyj udka z kurczaka, a w razie konieczności, odkrój nadmiar tłuszczu. Udka natrzyj przygotowanym sosem, włóż je do głębokiego naczynia, a całość umieść w lodówce na 30-40 minut.

Do osobnej miski wrzuć pokrojoną w półpierścienie cebulę, posiekaną kapustę oraz startą na tarce marchewkę. Całość dopraw szczyptą soli i łyżką oleju słonecznikowego, a następnie dokładnie wymieszaj.

Przygotowane warzywa równomiernie rozłóż w rękawie, a na nich rozłóż przygotowane udka z kurczaka. Między kawałkami mięsa rozłóż pokrojone w drobne kostki masło.

Całość włóż do piekarnika i piecz przez 45 minut w temperaturze 200 stopni. Po 45 minutach przetnij rękaw i piecz dalej, do momentu pojawienia się na udkach złotej skórki.

Danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom oraz znajomym. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!