To ciasto z tego przepisu wychodzi zawsze idealnie. Moja koleżanka kucharka zdradziła w końcu przepis. Pierogi wychodzą doskonale

Tajemnicą wspaniałego smaku wszystkich pierogów jest odpowiednie przygotowanie ciasta. Dziś pokażemy Ci przepis na delikatne i proste w wykonaniu uniwersalne ciasto, które przygotujesz przy użyciu wyłącznie wody, mąki i odrobiny oliwy.

Wykonanie:

Przygotować stolnicę lub miejsce na blacie. Usypać kopiec z maki pszennej i wykonać dziurkę w jego środku. Wodę zagotować i odstawić do przestygnięcia. Nie może być gorąca, najlepsza będzie temperatura pokojowa.

Wlać wodę w środek mąki, cały czas mieszając i używając do tego np. noża kuchennego. Wodę wlewać do momentu aż ok. 3/4 mąki pszennej się z nią połączy. Dodać oliwę i zagnieść ciasto. Jeśli będzie zbyt lepiące dodać odrobinę mąki.

Po wyrobieniu, na blat lub stolnice nasypać trochę mąki i rozwałkować ciasto na bardzo cienki placek (grubość max. 1mm). Placek pociąć na prostokątny o bokach 4×5 cm lub wyciąć okręgi przy pomocy szklanki.

Kształt może być dowolny, zależny od naszych upodobań. Wybrany farsz umieszczać na kawałkach ciasta i zaklejać.

Teraz Twoje pierogi będą smakować nieziemsko! Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!