Węgierskie ciasto Gerbota – pyszność nie z tej ziemi. Błyskawicznie znika z talerza

Wszyscy wiemy co to jest węgierski gulasz, paprykarz czy węgierskie wino, ale słodkości z tamtych rejonów rzadko kto z nas próbował. Gerbota to przepyszny deser pochodzący z tego kraju. W jego skład wchodzi mięciutkie ciasto, orzechy oraz słodki dżem. Jak przygotować gerbotę?

Składniki

  • jajka (2 sztuki)
  • dżem morelowy (500 g)
  • mąka pszenna (500 g)
  • orzechy włoskie (400 g)
  • śmietana 30% (250 g)
  • masło (200 g)
  • cukier (200 g)
  • czekolada mleczna (100 g)
  • cukier puder (100 g)
  • mokre drożdże (25 g)
  • cukier waniliowy (1 łyżeczka)
  • skórka z cytryny (1 łyżeczka)
  • sól (szczypta)

Przygotowanie

Drożdże kruszymy i dodajemy do nich cukier puder. Roztapiamy masło i dolewamy je do drożdży. Masło nie może być jednak zbyt gorące. Zostawiamy sobie jedną łyżeczkę masła, którą będziemy później dodawać do polewy czekoladowej.

Wbijamy do drożdży jajka mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Następnie wrzucamy mąkę, sól, śmietanę i skórkę z cytryny. Zagniatamy wszystko na ciasto i dosypujemy w trakcie odrobinę mąki, aby nie lepiło nam się do dłoni. Wkładamy ciasto do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 40 minut.

Orzechy mielimy i dodajemy do nich cukier waniliowy i zwykły cukier. Mieszamy składniki i dzielimy je na 3 części.

Przygotowane ciasto dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą wałkujemy na grubość pół centymetra. Formujemy ciasta tak, aby pasowały kształtem do blachy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy pierwszą warstwę ciasta. Smarujemy je dżemem morelowym i kładziemy pierwszą część orzechów. Ponownie nakładamy surowy placek i powtarzamy czynność do czasu, aż ostatnią warstwą będzie czwarta część ciasta.

Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach na wierzchu, aby nie puchło podczas pieczenia. Przykrywamy je ścierką i odstawiamy na pół godziny. Następnie wkładamy naszą gerbotę do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na około 30-40 minut.

Aby przygotować polewę czekoladową podgrzewamy łyżeczkę masła razem z czekoladą mleczną przez 2-3 minuty ciągle mieszając. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygnie. Jeszcze gorącą polewę wylewany na ciasto i ponownie odczekujemy kilkanaście minut. Gerbota gotowa!

error: Treść zabezpieczona !!