Wszystko na temat domowych przetworów

Obecnie renesans przeżywają domowe sosy, pikle, konfitury i dżemy. Coraz częściej robimy własne przetwory lub kupujemy słoiki pełne warzyw i owoców od sprawdzonych producentów. To bardzo dobry trend, mający wpływ na zdrowe odżywianie.

Dlaczego warto postawić na domowe przetwory?

Wraz ze wzrostem świadomości zdrowego odżywiania czytamy coraz więcej o składnikach różnych produktów spożywczych. Kupując produkt zwracamy uwagę na jego skład. Często jesteśmy zaskoczeni ile produktów w składzie zawiera cukier i to nawet produkty w których się go nie spodziewamy, jak np. przyprawy. Ponadto różne barwniki i chemiczne środki konserwujące powodują, że żywność w sklepach jest coraz bardziej niezdrowa. Dla tych, którzy chcą jeść smacznie i zdrowo, dobrym rozwiązaniem może być przygotowywanie własnych produktów w domu lub zakup ich u sprawdzonego źródła, którym jest np. sklep www.eterno.plw sklepie tym znajdziemy domowe przetwory bezcukrowe, lub o obniżonej zawartości cukru. Dzięki temu dokładnie wiemy, że odżywiamy się zdrowo, bez sztucznych ulepszaczy smaku.

Ogromną zaletą domowych wyrobów jest również wysoka jakość użytych surowców, dzięki czemu możemy otrzymać zdrowe i smaczne przetwory, bogate w następujące składniki odżywcze np. witaminy: C, A, D, E, K i B, które znajdują się w przetworach owocowo-warzywnych. Słoiczki z domowymi przetworami nie tylko wybornie smakują, ale także pięknie się prezentują, przez co idealnie sprawdzą się jako prezent.

Możemy dostać gotowe zestawy prezentowe, w których znajdziemy zdrowe przetwory owocowo-warzywne, które są doskonałym dodatkiem do różnych potraw, ale także do herbaty, czy słodkich wypieków. Zapewne taki prezent trafi w gust każdego. Domowe przetwory urozmaicą rodzinną spiżarnię i wzbogacą dietę najmłodszych członków naszych rodzin w ważne związki roślinne, przeciwutleniacze i witaminy.

Do jakich potraw możemy wykorzystać domowe przetwory?

Wykorzystanie domowych przetworów w kuchni jest wszechstronny. Dają szerokie zastosowanie zarówno w daniach obiadowych np. jako dodatek do pieczeni idealnie sprawdzi się tutaj żurawina lub malina. Możemy przetwory wykorzystać do śniadań na słodko, są pysznym dodatkiem do naleśników, gofrów lub po prostu do posmarowania kromki chleba – tutaj możemy wykorzystać konfiturę z pomarańczy, z maliny, z figi, z płatków róży. Kolejnym pomysłem na wykorzystanie domowych przetworów to oczywiście wszelkiego rodzaju desery.

Są idealne do ciast (np. konfitura z makiem), drożdżówek (np. konfitura z pomarańczy), rogalików ( np. konfitura truskawkowa), puddingów (np. konfitura z malin), babeczki (np. z konfiturą z mango lub jabłka). Przetwory domowe, często są wykorzystywane także do herbat, tutaj idealnie sprawdzają się cytrynki, same lub z miodem, malina, żurawina a także inne, można dodać konfiturę lub syrop, wszystko zależy od preferencji smakowych. Soki i syropy wykorzystywane są w trakcie przeziębienia i grypy, które dopadają nas zazwyczaj jesienią i zimą. Np. Syrop z malin zawiera wzmacniającą odporność witaminę C, kwas salicylowy, który ma działanie napotne i obniża gorączkę, oraz olejki eteryczne o właściwościach termoseptyczne. Zastosowań przetworów owoców jest wiele, dlatego warto wzbogacić o nie naszą domową spiżarnię.

 

error: Treść zabezpieczona !!