Nie do wiary, ale babcia zdradziła mi swój przepis na wyśmienite pierogi z tartymi ziemniakami.

Na festiwalu potraw z ziemniaka przypomniałem sobie o pierogach z niecodziennym farszem, które nieustannie ekscytowały moją wyobraźnię i domagały się szybkiego przyrządzenia oraz uczty.

Musisz ich spróbować! Oto przepis na wyborny smak pierogów z tartymi ziemniakami:

Składniki do farszu:

  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • przyprawy: sól, pieprz

Składniki do ciasta:

  • 50 g masła
  • 3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka soli
  • gorąca woda (100-150 ml)
  • 2 jajka

Instrukcje przygotowania:

Zacznij od przygotowania farszu. Obrane ziemniaki zetrzyj na drobnych oczkach. Cebulę i boczek pokrój odpowiednio w kostkę i małe paseczki. Na rozgrzanej patelni smaż boczek do zarumienienia, następnie dodaj cebulę i smaż do zmiękczenia i złocenia. Dołącz ziemniaki, smaż przez 10 minut, aż woda odparuje. Dopraw solą i pieprzem, odstaw do ostygnięcia.

Przygotowanie ciasta zacznij od wymieszania mąki, masła, soli, żółtka i jajek. Dolewaj gorącą wodę, wyrabiaj do uzyskania gładkiej masy. Owiń ciasto folią, odstaw na 15 minut.

Rozwałkuj ciasto, wycinaj krążki szklanką, nakładaj farsz, formuj pierogi. Gotuj w osolonej wodzie od momentu wypłynięcia przez 3 minuty. Można również podsmażyć na patelni.

Pierożki z tartymi ziemniakami, lokalnie nazywane „bocianami”, „oszukańcami” czy „pierogami podlaskimi”, są smakowitą, choć rzadko spotykaną odmianą. Mimo pewnego podobieństwa do pierogów ruskich, ich smak jest zupełnie wyjątkowy i z pewnością zachwyci każdego!

error: Treść zabezpieczona !!