W 15 min przygotujesz te pyszne mięsne zapiekane naleśniki, każdy gość poprosi o dokładkę

Jeśli masz dosyć tradycyjnych naleśników na słodko, idealnym rozwiązaniem będą mięsne naleśniki zapiekane w piekarniku. Z podanego przepisu wychodzi około 5 sztuk.

Składniki na zapiekane naleśniki:

  • 35 dag mięsa mielonego,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 1 szt cebuli dymki,
  • 2 ząbki świeżego czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 5 szt jajek,
  • 5 łyżek mleka,
  • sól,
  • olej.

Przepis na zapiekane naleśniki:

Dymkę oraz czosnek drobno siekamy. Do miseczki wkładamy mięso mielone, a następnie dodajemy posiekaną wcześniej dymkę z czosnkiem. Ser żółty ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do mięsa.

Wszystko przyprawiamy pieprzem oraz solą, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do osobnej miski wbijamy jajka i dodajemy mleko oraz sól i ubijamy za pomocą trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej. Gdy olej będzie rozgrzany wlewamy na niego porcję ciasta.

Każdy naleśnik smażymy tylko z jednej strony na złoty kolor. Na niesmażonej stronie układamy farsz a następnie zawijamy w rulon. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki układamy na blasze posmarowanej olejem, a następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 30 min.

error: Treść zabezpieczona !!