Zaczynamy od poszatkowania kapusty i gotowania jej w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Gotujemy również ryż (przez 7 minut), a następnie mieszamy go z przyprawionym mięsem i posiekaną cebulą.
Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Jego dno wykładamy liśćmi kapusty i na przemian układamy warstwy mięsa oraz podgotowanej wcześniej kapusty. Mięso polewamy przecierem pomidorowym.
Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po 15 minutach w piekarniku zapiekankę polewamy rosołem.
Sam rosół należy zlać przed końcem pieczenia – będzie on bazą do sosu pieczarkowego. Aby go przygotować należy najpierw przysmażyć cebulę i pieczarki, a następnie zalać je rosołem i całość dusić przez kilka minut. Sos zagęszczamy mąką, dodajemy do niego szczypior i przyprawy.