Zapiekanka gołąbkowa – szybsza w przygotowaniu, a to tego pyszna, smaczna i syta

Gołąbki to smaczna i bardzo popularna w polskiej kuchni potrawa. Zrobienie gołąbków bywa czasochłonne, ale danie to można również przyrządzić w prostszy i dużo szybszy sposób. Polecamy zapiekankę gołąbkową.

Do jej zrobienia będziemy potrzebować:

  • ¾ główki białej kapusty
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 500 g pieczarek
  • 2 torebek ryżu
  • 100 ml przecieru pomidorowego
  • 500 ml rosołu
  • 2 cebul
  • Szczypiorku
  • 1-2 łyżek mąki
  • 1 łyżeczki masła
  • Przypraw do smaku: soli, pieprzu, majeranku, czosnku i papryki

Jak zrobić zapiekankę gołąbkową

Zaczynamy od poszatkowania kapusty i gotowania jej w osolonej wodzie przez ok. 5 minut. Gotujemy również ryż (przez 7 minut), a następnie mieszamy go z przyprawionym mięsem i posiekaną cebulą.

Następnie sięgamy po naczynie żaroodporne. Jego dno wykładamy liśćmi kapusty i na przemian układamy warstwy mięsa oraz podgotowanej wcześniej kapusty. Mięso polewamy przecierem pomidorowym.

Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy przez ok. 1,5 godziny. Po 15 minutach w piekarniku zapiekankę polewamy rosołem.

Sam rosół należy zlać przed końcem pieczenia – będzie on bazą do sosu pieczarkowego. Aby go przygotować należy najpierw przysmażyć cebulę i pieczarki, a następnie zalać je rosołem i całość dusić przez kilka minut. Sos zagęszczamy mąką, dodajemy do niego szczypior i przyprawy.

Zapiekankę zalewamy sosem i jeszcze przez kilka minut zapiekamy w piekarniku. Gotowe. Życzymy smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!