Tak przygotowane zapiekanki smakują zawsze najlepiej. Takich jeszcze nie jadłaś. Smaczna i pożywna kolacja – Tutaj przepis

Oprócz kanapek, ze zwykłego chleba można wyczarować coś niecodziennego. Proponuję pyszne i wykwintne zapiekanki.

Potrzebujemy:

  • około 8-10 kromek chleba (w zależności od poziomu naszego zapotrzebowania na produkt),
  • szynkę lub kiełbasę (200 g) – jak wolimy lub co mamy w domu,
  • żółty ser (200 g) – najlepiej twardy,
  • 2 jajka,
  • śmietana kwaśna (1 łyżka),
  • sól,
  • ulubione przyprawy.

Przystępujemy do przygotowania naszych zapiekanek.

Kiełbasę lub szynkę kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do niej śmietanę i jajka. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy oraz sól. Kromki chleba układamy na blasze do pieczenia przykrytej papierem. Równomiernie na każdej kromce układamy nadzienie i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Całość pieczemy przez około 20 minut.

Dla chętnych mogę także zaproponować zapiekanki w czosnkowym wydaniu.

Tu na nadzienie potrzebne będą:

  • 3 jajka, ser żółty (150 g),
  • szynka (200 g),
  • masło,
  • dwa ząbki czosnku,
  • kwaśna śmietana (1-2 łyżki),
  • szczypiorek.
  • Nie zapominamy także o naszych kromkach chleba.

Żółty ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i łączymy z jajkami oraz drobno pokrojoną szynką. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Tutaj można, lecz nie trzeba, dodać śmietanę. Kromki chleba smarujemy masłem i układamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na każdej z nich układamy cienką warstwę przygotowanej masy. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut. I to wszystko.

error: Treść zabezpieczona !!