Jak to możliwe, że jedna cytryna równa się 5 cytrynom tej samej wielkości? Rachunek jest prosty. Chodzi o zawartość witamin i minerałów.
Jeżeli zjesz 1 cytrynę razem ze skórką, dostarczysz sobie tyle składników odżywczych, co wypity sok z wyciśniętych 5 cytryn. Prawda, że rewelacja?
Aby skórka nie miała gorzkiego smaku, najpierw cytrynę umyj pod bieżącą wodą, potem wymocz w roztworze z octu jabłkowego i wody. Następnie opłucz w przegotowanej ostudzonej wodzie i osusz. Przygotowany w taki sposób owoc włóż do zamrażarki.
Gdy już będzie zmrożony, zetrzyj go na tarce razem z pestkami. Możesz dodawać taką utartą cytrynę do koktajli, herbaty, jako posypka do ciast, naleśników i innych potraw, które lubisz.
Wzięta pod lupę cytryna wykazała 5-10 razy większą zawartość składników odżywczych w skórce aniżeli w samym soku. Zostało to udowodnione naukowo. Odkryto też powiązanie skuteczności leczenia nowotworów z udziałem cytryn. Dzięki niej jest szansa wyleczenia osób z nowotworów piersi, jelita grubego oraz płuc.
Cytryna spożywana w całości leczy wiele schorzeń
- eliminuje szkodliwe bakterie
- zwalcza infekcje
- zmniejsza stany depresyjne i stres
- zwalcza nowotwory
- zapobiega astmie
- oczyszcza nerki i wątrobę
- reguluje ciśnienie krwi
- usuwa toksyny z organizmu
- pobudza układ odpornościowy
Składniki odżywcze w cytrynie
Spożywając cytryny w całości, naszpikujemy swój organizm witaminami, głównie C, B6 oraz E. Witamina C odpowiada za naszą odporność i detoksykację, witamina B6 to kojący wpływ na układ nerwowy, natomiast witamina E to słynna witamina młodości. W owocu tym znajdziemy także sole mineralne.
Przede wszystkim są to potas, żelazo, cynk, kwas foliowy, wapń, miedź, magnez. Dostarczymy sobie również ryboflawiny i tiaminy oraz niacyny.