Zrazy ukraińskie to potrawa mięsna, która serwowana jest z cebulą i sosem. Koniecznie zapamiętaj ten przepis.

Zrazy mięsne to potrawa, którą pokochają domownicy i goście! Smakuje nawet największym niejadkom i co oczywiste, wszystkim miłośnikom mięsa. Jak je przygotować? Oto przepis!

Zrazy mięsne to kotlety w sosie podawane z cebulą. Są sycące i doskonałe w smaku! Można je podawać na kilka sposobów: z kaszą, ziemniakami, z ryżem i innymi, ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z sałatką i ogórkiem kiszonym.

Składniki, dzięki którym przygotujesz zrazy ukraińskie:

  • mięso mielone 400 g
  • słodka lub ostra papryka 1 łyżeczka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty 2 łyżeczki
  • cukier 1 łyżeczka
  • cebula 250 g
  • mąka 150 g
  • śmietana, najlepiej kwaśna 20% 300 g
  • świeży koperek w zależności od preferencji smakowych
  • olej roślinny 4 łyżeczki
  • ocet 2 łyżeczki

Sposób przygotowania zrazów:

Dokładnie umyte mięso należy pokroić w plastry o grubości 1 cm. W kolejnym kroku należy każdy kawałek ubić (z obydwu stron) i przyprawić solą oraz pieprzem. Tak przygotowane mięso należy odłożyć do miseczki i odstawić na 15 minut, aby porządnie nasiąkło.

Połowę cebuli należy pokroić w cienkie plasterki i przełożyć do drugiej miseczki. Dodać ocet, koper, cukier sól oraz pieprz wedle uznania. Całość należy marynować około 10 minut. W kolejnym kroku należy wyjąć mięso i na każdym kawałku położyć cebulę, a następnie zawinąć w roladkę.

Ostatnim krokiem jest smażenie mięsa aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu mięso należy odłożyć na talerz, a na patelni przygotować sos. W tym celu należy drobno posiekać pozostałą cebulę i dodać paprykę, śmietanę, mąkę i trochę wody. Na końcu według uznania można dorzucić koperek.

Tak przygotowany sos należy połączyć z roladkami, tak aby je całkowicie pokrywał. W razie konieczności można dolać wody. Całość należy gotować na małym ogniu pod przykryciem około 40 minut.

Aby sos nie przywierał do dna garnka, należy raz na jakiś czas go zamieszać. Warto też sprawdzać z pomocą widelca czy mięso jest już miękkie. Jeśli po 40 minutach jest nadal twarde, to czas duszenia należy wydłużyć o kilka minut. Po tym czasie potrawa jest gotowa i można ją podać z ulubionymi dodatkami.

Zrazy ukraińskie to uniwersalna potrawa, którą możesz modyfikować według upodobań. Do sosu można dodać odrobinę żółtego sera lub pokrojoną paprykę. Wszystko zależy od tego, co lubisz i jakie podasz dodatki.

Co istotne, danie nigdy się nie nudzi, bo jego smak za każdym razem wychodzi nieco inny.