Dziś proponuje przygotowanie zupy z kurczakiem według bułgarskiej receptury. Jest ona sycąca, aromatyczna i ma bardzo ciekawy i przyjemny smak. Zarówno dzieci, jak i dorośli zjedzą ją z przyjemnością!
Umyte mięso z kurczaka włóż do garnka i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia (nie zapomnij usunąć pianki). Następnie dodaj sól, ziele angielskie i seler. Gotuj do momentu, aż mięso nie będzie surowe.
Obierz ziemniaki i marchewkę Oczyść cebulę i pokrój w kostkę. Marchewki pokrój w paski. Usuń nasiona ze słodkiej papryki i pokrój ją w kostkę.
Wlej olej roślinny na patelnię i włóż wszystkie przygotowane warzywa. Smaż na małym ogniu do moment, aż będą miękkie. Wyjmij mięso z bulionu, usuń kości.
Pokrój ziemniaki na małe kawałki i włóż do garnka. Doprowadź do wrzenia. Dodaj również makaron. Umieść podzielone na kawałki mięso do bulionu i gotuj, aż makaron będzie gotowy. Wbij żółtko do miski, dodaj mąkę i śmietanę, mieszaj, aż masa będzie gładka.
Dodaj trochę bulionu do powstałej mieszanki i energicznie wymieszaj. Następnie wlej masę do zupy i ponownie wymieszaj. Dodaj warzywa z patelni do gotowej zupy i podawaj. Smacznego!