Kilka praktycznych wskazówek – jak dusić kapustę, aby była bardzo smaczna.

Duszona kapusta to jedno z najpopularniejszych dań goszczących na polskich stołach. Jak odpowiednio ą przygotować aby była smaczna? Przedstawiamy kilka wskazówek!

Biała kapusta

Wybiera zawsze świeże, nieuszkodzone i zielone liście. Pamiętaj też o tym, że kapusta powinna być twarda.

Przygotowanie:

Cebulę i marchewkę drobno posiekaj i smaż na rozgrzanym oleju około pięć minut. Po upływie tego czasu, gdy nabiorą ładnego, złocistego koloru  pokrój kapustę, dodaj na patelnię i dolej odrobinę wody oraz dodaj pomidory/pastę pomidorową.

Duś około 40 minut. Jeśli kapusta jest młoda, czas duszenia może ulec skróceniu do około 15 minut. Potrawę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno, np z ziołami lub kwaśną śmietaną…

error: Treść zabezpieczona !!