Starte jabłka układam razem z twarogiem i powstaje najlepsza szarlotka jaką jadłam. Mistrzowski przepis

Szarlotka to klasyk deserowy.

Jeśli szukasz przepisu na idealną szarlotkę, w dodatku z małym urozmaiceniem w postaci dodatku twarogu, to dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz przepis na to, jak upiec idealną szarlotkę na co dzień i od święta.

Jak przyrządzić szarlotkę z twarogiem?

Składniki na ciasto:

  • 0.5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 200g cukru pudru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła lub margaryny
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 4-6 jabłek (kwaśnych np. granny smith)
  • 0,5 kg twarogu
  • 100g kwaśnej śmietany 18%
  • 1 jajko
  • 80g cukru pudru
  • laska wanilii
  • 1 łyżka cynamonu
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki skrobi ziemniaczanej( opcjonalnie)

Wykonanie:

Do miski dodaj masło i cukier, następnie ubij. Potem dodaj 2 jajka, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz stopniowo, przesianą mąkę. Wymieszaj tak, by powstałą jednolita masa. Następnie zawiń powstałe ciasto w folię spożywczą i odstaw do lodówki, na około 45 minut.

W międzyczasie przygotuj nadzienie. Jabłka zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj wanilię, a także cynamon (ewentualnie cukier waniliowy). Wymieszaj. Śmietanę, jajko oraz cukier dodaj do twarożku i wymieszaj.  Wyjmij ciasto z lodówki. Podziel na dwie części. Jedną rozwałkuj i ułóż na blaszce, posyp skrobią. Drugą zostaw na później.

Na ciasto wykładaj nadzienie jabłkowe na zmianę z masą serową.

Drugą część ciasta rozwałkuj, a następnie ułóż na nadzienie.

Krawędzie ciasta przytnij, a następnie nakłuj ciasto widelcem i posmaruj jajkiem.

7. Piecz przez 40 minut, w 190 stopniach.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!