Ciasto Paul Robeson – Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Zakochałam się w tym cieście

Mimo, że kakao jest podstawowym składnikiem czekolady, tym razem zaprezentujemy je jako składnik deseru, który nie tylko będzie smakową interpretacją głosu Paula Robesona, ale również wspomnieniem jego niepowtarzalnej urody.

Z pewnością przypomnisz sobie jego popularną muzykę lat osiemdziesiątych, kiedy to w jej rytm hostessy przygotowywały popularne ciasta Paula Robesona, by nakarmić rodzinę czymś pysznym. Trzeba przyznać, że od tamtej pory zrodziło się wiele interpretacji przepisu na to ciasto i dziś trudno stwierdzić, czym był pierwotnie Paul Robeson.

Ciasto piecze się na śmietanie lub kefirze, używa się różnych kremów i wypełniaczy, ale to, co najważniejsze pozostaje niezmienione – zawsze jest pożądane w każdej rodzinie. Dziś skupimy się na dwóch najpopularniejszych przepisach: pierwszy będzie klasyczny, a do drugiego będziemy używać kefiru.

Uważa się, że pierwotny, klasyczny Paul Robeson był przygotowywany na śmietanie, ale później powstały inne opcje przepisu. To samo dotyczy lukru. W niektórych przypadkach ciasto oblane jest ciemną czekoladą, a w innych zaleca się krem do smarowania ciast.

Proces przygotowywania ciasta jest taki sam, różnią się tylko niektóre składniki. Aby zrobić ciasto Paul Robeson, opierając się na przepisie klasycznym, będziesz potrzebować:

  • 3 jajka
  • mleko skondensowane – 200 g
  • śmietana – 200 g
  • piasek cukrowy
  • proszek kakaowy – 1 łyżka
  • mąka pszenna – 300 g
  • 0.5 łyżeczki sody i trochę wanilii

Natomiast, by przyrządzić krem potrzebne są następujące składniki;

  • mleko skondensowane – 200 g
  • miękkie masło – 200 g
  • 1- 2 łyżeczki kakao

Ciasto Paul Robeson można również przygotować z kefirem. W tym przypadku będziemy potrzebowali:

  • kefir – 250 ml
  • mąka pszenna – 300 g
  • mleko skondensowane
  • 3 jajka
  • masło – 200 g
  • cukier – 1 łyżka stołowa
  • 0.5 łyżeczki sody i proszek kakaowy – 1 łyżeczka

Na przygotowanie tego przysmaku nie zużyjemy dużo czasu. Przepis na deser Paul Robeson jest prosty i łatwo go opanować nawet osobie nie mającej dużego doświadczenia w pieczeniu ciast.

error: Treść zabezpieczona !!