Ciasto Paul Robeson – Proste w wykonaniu, smaczne i efektowne. Zakochałam się w tym cieście

Najpierw należy upiec ciasto. Aby to zrobić, trzeba przesiać mąkę i dodać do niej kakao. W osobnej misce za pomocą miksera mieszamy jajka i cukier, dodając skondensowane mleko. Gdy kryształki cukru się rozpuszczą stopniowo dodajemy mieszaninę do mąki.

Potem wystarczy dodać resztę składników i dobrze wymieszać. Ciasto pieczemy w uprzednio ogrzanym pergaminie przez pół godziny w temperaturze 180 stopni.

Teraz należy podzielić ciasto na 2-3 części. Jeżeli do cięcia używa się noża, dobrze jest zaznaczyć miejsce przyszłego cięcia wykałaczką, a dopiero później podzielić je na równe części. Jeśli ciasto zbyt wyrosło w środku, należy odciąć nierówność. Można ją pokruszyć, a okruchy użyć do dekoracji.

Teraz przystępujemy do przyrządzenia kremu. Przygotowujemy śmietanę i formujemy ciasto. W mikserze mieszamy olej ze skondensowanym mlekiem, dodając kakao. Połowa tego kremu posłuży do smarowania ciasta.

Po uformowaniu ciasto należy pokryć pozostałym kremem z boków i od góry. Jeśli chcesz urozmaicić deser, możesz swojego Paula Robesona ozdobić polewą czekoladową.

Ciasto pokrywa się warstwą rozpuszczonej czekolady z odrobiną śmietanki. Gdy ciasto będzie gotowe, można je odstawić w chłodne miejsce na 2-3 godziny, aby lepiej wchłonął się krem.

Najlepszym rozwiązaniem jest przygotowanie ciasta w przeddzień imprezy. Przez noc biszkopt stanie się jeszcze delikatniejszy, a jego smak doskonały.

Czytaj dalej

error: Treść zabezpieczona !!