Ciasto „pijana zakonnica” – obłędne w smaku ciasto zagości w Twoim domu na dłużej

To pyszne ciasto będzie idealną przekąską dla Twojej rodziny i znajomych. Z pewnością zachwyci każdego z nich! Poniżej nasz przepis.

Składniki na biszkopt:

  • 3 łyżki mąki,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 7 łyżek cukru,
  • 7 jaj,
  • 1 łyżka octu winnego.

Białka ubij i stopniowo dodawaj mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu wlej ocet winny. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki.

Przełóż ciasto do formy o wymiarach 26*28 cm. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180’C przez ok. 45 minut. Jeśli używasz termoobiegu, pamiętaj, aby piec ciasto w temperaturze 160’C.

Ostudź biszkopt po upieczeniu. Zrób w cieście otwory na ok. połowę wysokości. Użyj do tego drewnianej łyżki.

Składniki na krem:

  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 kostki masła,
  • 2 łyżki prawdziwego kakao,
  • 1 szklanka cukru,
  • 100-200 ml wódki.

Przygotowanie:

error: Treść zabezpieczona !!