Jak dusić kapustę, aby była bardzo smaczna: kilka praktycznych wskazówek.

Duszoną kapustę można słusznie nazwać jedną z najczęściej serwowanych potraw kuchni słowiańskiej. Do jej przygotowania wybierana jest zwykła biała i czerwona kapusta. Może być podawana jako osobne danie lub uzupełniona o składniki takie jak ziemniaki, grzyby, kiełbasa. Może być też dodatkiem do innych potraw.

Duszona kapusta jest bardzo przydatna dla ludzkiego ciała: wzmacnia układ odpornościowy, normalizuje cholesterol, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, dostarcza organizmowi niezbędnych pierwiastków śladowych. Dlatego zebraliśmy dla Ciebie kilka wskazówek, jak dusić kapustę i na co zwrócić uwagę przy wyborze tego warzywa w sklepie.

Biała kapusta

Kapusta powinna mieć świeże i piękne zielone liście oraz być twarda. Drobno posiekaj cebulę i marchewkę, podsmaż je na patelni z rozgrzanym olejem roślinnym przez około 5 minut, aż uzyskają złoty odcień.

Pokrój kapustę i dodaj na patelnię do warzyw, trochę podsmaż, a po 5 minutach dodaj niewielką ilość wody oraz pomidory lub pastę pomidorową .

Kapusta powinna się dusić przez 40 minut, a młodej kapuście wystarczy tylko 15 minut duszenia. Podawaj danie na zimno lub na ciepło, z kwaśną śmietaną lub ziołami.

Czerwona kapusta

Wybierając czerwona kapustę powinieneś kierować się tymi samy mi zasadami jak przy białej, jednak ta powinna mieć jasno fioletowe liście.

Taka kapusta może być duszona bez dodatku innych warzyw. Po prostu ją posiekaj, posól, popieprz, dodaj trochę gałki muszkatołowej, kilka łyżek octu i duś z odrobiną oleju. Dopraw kapustę pastą pomidorową lub keczupem według uznania.

Możesz użyć innych dodatków niż zwykły ocet np. ocet ryżowy lub jabłkowy. Możesz również dodać trochę cukru. To nada potrawie nowe nuty smakowe.

Niektóre gospodynie domowe nie solą kapusty na początku, ale 10 minut przed końcem jej przygotowania. Smacznego!