Wypełnij 3 ziemniaki tym pysznym farszem, raz dwa i pyszny obiadek na stole.

Pyszne ziemniaki nadziewane mięsem mielonym wzbogacą Twoje codzienne menu. Pyszne i sycące danie, które możesz przygotować w szybki i prosty sposób z łatwo dostępnych składników.

Potrzebujesz:

Na 6 porcji

  • 3 średnie ziemniaki
  • 200 g mięsa mielonego
  • 3 plastry boczku
  • 200 g startego sera
  • 3-4 łyżki sosu pomidorowego
  • 20 g mąki
  • 200 ml mleka
  • sól, pieprz do smaku

Najpierw ugotuj w całości ziemniaki. Następnie wlej trochę oleju na patelnię, podgrzej i włóż na nią mięso mielone. Posól i popieprz. Boczek pokrój na małe kawałki, dodaj do mięsa mielonego i razem duś .

Gdy ziemniaki są miękkie, przekrój je na równe połówki i wydrąż środek.

Do mięsa z boczkiem dodaj mąkę i wymieszaj. Wlej mleko i gotuj ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Widelcem rozgnieć wykrojony miąższ z zieminków, dodaj mięso i kilka łyżek sosu pomidorowego. Dokładnie wymieszaj.

Delikatnie posól mieszaninę, dodaj starty ser, wymieszaj i napełnij tym nadzieniem połówki ziemniaków. Ułóż je obok siebie w naczyniu do pieczenia i posyp startym serem i ziołami.

Ziemniaki są teraz gotowe do pieczenia. Wstaw je do  piekarnika nagrzanego do maksymalnej temperatury i piecz do gotowości. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!