Krakowskie Ciasto z Pianką – Łatwy przepis na ciasto z ulubionymi owocami, delikatną pianką i kremem budyniowym.

Następnie dodaj 3 żółtka, proszek do pieczenia, cukier. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie zbyt kruche dodaj odrobinę wody.

Piana:

  • 3 białka
  • 125 g cukru pudru
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Białka ubijaj, powoli dodawaj cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Ubijaj do otrzymania sztywnej piany.

Krem budyniowy:

  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 100 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • 50 g cukru
  • 1 żółtko

Wymieszaj w mleku obie mąki, cukier, cukier waniliowy, żółtko. Powoli gotuj gęsty krem budyniowy. Masło dodawaj małymi łyżeczkami. Dla ułatwienia możesz ugotować gotowy budyń waniliowy.

Formę wielkości 20 x 30 wyłóż papierem do pieczenia, rozprowadź równomiernie ciasto.

error: Treść zabezpieczona !!