Najbardziej leniwe pierogi twarogowe bez mąki, stół i ręce pozostają czyste, raz dwa i gotowe

Jedne z cudownych wspomnieÅ„ z dzieciÅ„stwa, to te, kiedy wraz z mamÄ… robiÅ‚yÅ›my swoje wÅ‚asne pierogi z różnymi nadzieniami. Pomimo tego, że ich przygotowywanie pochÅ‚ania dużo czasu, odnalazÅ‚am przepis, który pomoże stworzyć je zdecydowanie szybciej – idealny dla leniuchów! Ciasta nie trzeba nawet wyrabiać.

Składniki:

  • pół kilo twarogu
  • dwa jaja
  • 6 Å‚yżeczek kaszy manny
  • dwie Å‚yżeczki cukru z waniliÄ… (lub wanilinowego)
  • trzy Å‚yżki masÅ‚a
  • cukier do smaku – ilość wedÅ‚ug uznania

Przygotowanie:

Twaróg odcisnąć, pozbawiajÄ…c go nadmiaru pÅ‚ynu. Najlepiej zrobić to przy użyciu gazy – do kilkukrotnie zÅ‚ożonej wÅ‚ożyć twaróg, zawinąć i Å›cisnąć, pozwalajÄ…c jednoczeÅ›nie, by nadmiar pÅ‚ynu spÅ‚ynÄ…Å‚ do naczynia.

Po odsÄ…czeniu twaróg należy umieÅ›cić w głębokiej misie, dodajÄ…c do niego jaja, cukier, cukier z waniliÄ… i kaszÄ™ mannÄ™. Wszystkie skÅ‚adniki wymieszać i odstawić na 5 – 10 minut.

NastÄ™pnie na dużym pÅ‚askim talerzu należy poÅ‚ożyć otrzymanÄ… masÄ™ i równomiernie jÄ… rozprowadzić (tak, by byÅ‚a wysoka maksymalnie na 1,5 – 2 cm).

W garnku należy zagotować wodę, delikatnie ją soląc. Do wrzątku wrzucamy oddzielone łyżką kawałki ciasta i od chwili ponownego zagotowania wody pierogi gotujemy jeszcze przez lekko ponad minutę.

Tak przygotowane pierogi odcedzamy i podajemy z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

error: Treść zabezpieczona !!