Najbardziej leniwe pierogi twarogowe bez mąki, stół i ręce pozostają czyste, raz dwa i gotowe

Jedne z cudownych wspomnień z dzieciństwa, to te, kiedy wraz z mamą robiłyśmy swoje własne pierogi z różnymi nadzieniami. Pomimo tego, że ich przygotowywanie pochłania dużo czasu, odnalazłam przepis, który pomoże stworzyć je zdecydowanie szybciej – idealny dla leniuchów! Ciasta nie trzeba nawet wyrabiać.

Składniki:

  • pół kilo twarogu
  • dwa jaja
  • 6 łyżeczek kaszy manny
  • dwie łyżeczki cukru z wanilią (lub wanilinowego)
  • trzy łyżki masła
  • cukier do smaku – ilość według uznania

Przygotowanie:

Twaróg odcisnąć, pozbawiając go nadmiaru płynu. Najlepiej zrobić to przy użyciu gazy – do kilkukrotnie złożonej włożyć twaróg, zawinąć i ścisnąć, pozwalając jednocześnie, by nadmiar płynu spłynął do naczynia.

Po odsączeniu twaróg należy umieścić w głębokiej misie, dodając do niego jaja, cukier, cukier z wanilią i kaszę mannę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 – 10 minut.

Następnie na dużym płaskim talerzu należy położyć otrzymaną masę i równomiernie ją rozprowadzić (tak, by była wysoka maksymalnie na 1,5 – 2 cm).

W garnku należy zagotować wodę, delikatnie ją soląc. Do wrzątku wrzucamy oddzielone łyżką kawałki ciasta i od chwili ponownego zagotowania wody pierogi gotujemy jeszcze przez lekko ponad minutę.

Tak przygotowane pierogi odcedzamy i podajemy z roztopionym masłem lub kwaśną śmietaną.

error: Treść zabezpieczona !!