Pomidorowa chrupiąca cukinia na zimę. Zimą podziękujesz mi za ten przepis. Obłędna w smaku

Najczęściej robione i najpopularniejsze przetwory, to te z ogórków i pomidorów. Sporą popularnością cieszą się również marynowane grzyby. Warto jednak urozmaicić swoją spiżarnię o zdrowe, warzywne menu na zimę w postaci cukinii w pysznym sosie z pomidorów.

Unikatowy smak tak przygotowanej cukinii, dodaje ostra i pyszna musztarda. Całość jest pyszna, chrupiąca, a słodko-kwaśny, lekko pikantny sos sprawi, że zjecie cały słoik za jednym zamachem. Sprawdź to!

Pomidorowa cukinia na zimę

Cukinia bardzo dobrze się przechowuje i jest łatwa do zrobienia. Nie musisz nawet sterylizować słoików ani przechowywać ich w jakichś szczególnych warunkach.

Oto składniki na cztery półlitrowe słoiki przysmaku:

  • 1,2 kg młodej i świeżej cukinii
  • 124 ml dobrego przecieru pomidorowego
  • 0,8 l wody
  • 30 g soli niejodowanej
  • 75 g cukru
  • 4 pełne łyżki octu spirytusowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy w proszku lub zwyczajnej (sos będzie wtedy bardziej mętny, ale równie pyszny!)
  • 4 parasole starego kopru
  • 4 niewielkie ząbki czosnku
  • po kilka liści wiśni i porzeczki
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 1 ostra papryczka, np. chilli

Jak przygotować przepyszną cukinię?

error: Treść zabezpieczona !!