By nie pasteryzować słoików, wystarczy, że umyjesz je sodą oczyszczoną i porządnie opłuczesz. Tak przygotowane słoiki są gotowe na przetwory. Cukinię umyj pod bieżącą wodą i pokrój w słupki o długości 6 do 8 cm. Nie musisz jej obierać.
Do każdego słoika wrzuć po parasolu kopru, ząbku czosnku i po jednym liściu wiśni oraz porzeczki oraz 2-3 ziarenka ziela. Dodaj również po kawałku ostrej papryczki i dodaj po łyżce octu.
Pokrojoną wcześniej cukinię jak najciaśniej ułóż w słoikach i zalej całość marynatą tak, by dokładnie pokryła warzywo.
Do przygotowania marynaty wystarczy woda, sól, cukier oraz koncentrat pomidorowy i musztarda, które trzeba razem porządnie wymieszać i zagotować.
Słoiki zagręcaj gorącymi, wyparzonymi świeżo zakrętkami i obróć je do góry dnem, by zakrywki się zassały. Postaw je na ściereczce i odstaw na kilka dni w ciemne miejsce. Taka cukinia na pewno podbije Twoje serce, gdyż jest cudownie pyszna. Smacznego