Twarogowe ślimaczki w kilka chwil – pokochasz je od pierwszego spróbowania.

O zaletach twarogowych przysmaków można rozprawiać długo – poczynając od ich zdrowotności, a kończąc na niskiej zawartości tłuszczu (sami możemy wybrać jaka dokładniej nas interesuje).

Z tego produktu można przyrządzić nie tylko pożywny obiad ale również deser, który posmakuje zarówno najmłodszym jak i nieco starszym, stanowiąc niezastąpiony dodatek do kawy czy herbaty. Zachęcamy do wypróbowania poniższego przepisu i podzielenia się własnymi wrażeniami.

Składniki potrzebne na ciasto:

  • 350g mąki pszennej
  • 3g suchych drożdży
  • 50g margaryny
  • 100g mleka krowiego lub roślinnego
  • 70g kwaśnej śmietany (18%)
  • 50g cukru
  • szczypta soli

Składniki na nadzienie:

  • 500g twarogu
  • 100g cukru
  • 1 jajko

Składniki na sos (opcjonalnie):

  • 200g śmietany 18%
  • 1 łyżka cukru

Sposób przygotowania:

Na początku podgrzej mleko w rondelku i rozpuść w nim drożdże wraz z połową łyżeczki cukru. Całość dokładniej wymieszaj, a następnie dodaj do mleka trzy łyżeczki mąki, starannie rozgniatając powstałe grudki.

error: Treść zabezpieczona !!