Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z solą kurkumą i przyprawami oraz dodać schłodzoną marchewkę. W osobnym naczyniu ubić białko na sztywna pianę z dodatkiem soli i soku z cytryny. Teraz należy połączyć ciasto z białkami delikatnie mieszając szpatułką.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika na ok. 15 – 20 min o temperaturze 180 stopni C. Gdy ciasto się piecze można przygotować farsz mieszając twaróg z solą, pieprzem, rozgniecionym czosnkiem i posiekanym drobno koperkiem. Przy słodkim nadzieniu należy postępować podobnie, pamiętając aby rodzynki były wcześniej namoczone w gorącej wodzie (ok. 20 min) a następnie osuszone papierowym ręcznikiem.
Upieczone ciasto należy przełożyć na folię spożywczą i zdąć papier. Następnie rozsmarować masę i delikatnie zwinąć ciasto w rulon, zawinąć ściśle folią i wstawić do lodówki na ok 30 min. Po wyjęciu z lodówki trzeba zdjąć folię, pokroić roladę na plastry i ułożyć dekoracyjnie na talerzu lub drewnianej desce.