Jak szybko upiec oryginalną włoską babkę. Tak dobrej z pewnością jeszcze nie jadłaś.

Oryginalna receptura jest prosta, choć może się nieznacznie różnić w zależności od dostępności produktów i własnych upodobań. Panettone możesz zjeść z dodatkiem czekolady, orzechami i egzotycznymi owocami.

Gospodynie zaczęły eksperymentować próbując upiec Panettone w domu. Dzisiaj powiem Ci, jak szybko przygotować tę prawdziwą włoską babkę we własnej kuchni. Możesz ją upiec nie tylko na Święta, idealna będzie do codziennej herbaty czy aromatycznej kawy w rodzinnym gronie!

SKŁADNIKI

  • 850 g mąki
  • 25 g drożdży
  • 50 g cukru do ciasta + 1 łyżka
  • 180 g masła
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 150 g rodzynek
  • 100 g kandyzowanych owoców
  • 100 g orzechów
  • 1,5 łyżeczki soli
  • skórka z jednej średniej cytryny
  • 1/2 szklanki wody

PRZYGOTOWANIE

Drożdże i 1 łyżkę cukru rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj pół szklanki mąki i wymieszaj. Pozostaw mieszankę pod ręcznikiem na 20-30 minut.

Zetrzyj skórkę na drobnej tarce, starając się nie dotykać białej części cytryny.

Umieść resztę mąki na drewnianej powierzchni. Utwórz małe wgłębienie i włóż do niego rozpuszczone masło, skórkę, pozostały cukier, jajka, żółtka i wcześniej przygotowaną mieszankę z drożdżami.

Zagnieć ciasto. Zagniatanie powinno zająć co najmniej 10 minut. Ciasto powinno stać się wystarczająco elastyczne i rozciągliwe, prawie jak guma do żucia.

Dodaj kandyzowane owoce, rodzynki i orzechy, wymieszaj. Pozostaw ciasto na 1,5 godziny w ciepłym miejscu, aż objętość ciasta powiększy się co najmniej dwukrotnie.

Wypełnij ciastem 1/3 objętości wybranego naczynia do pieczenia, uprzednio przykrywając je pergaminem.

Pozostaw na 1 godzinę w ciepłym miejscu, aby ciasto wypełniło wybraną formę po brzegi.

Piecz Panettone przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni, a następnie kolejne 20-30 minut w temperaturze 160 stopni. Drewniany szpikulcem sprawdzaj gotowości wypieku. Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!